Најбрзиот хеликоптер: Лета 600 км. на час и е руски

Русија разви технологија што ќе им овозможи на борбените хеликоптери да летаат со брзина до 600 километри на час, многу побрзо од американските.

Компанијата "Камов", која е дел од холдинг компанијата "Хеликоптери на Русија", веќе патентирана технологија откриенa од главниот конструктор компанијата Сергеј Михеј, за време на неодамна одржаниот Меѓународен авијациско-космички саем "МАКС 2019", кој се одржа во Жуковски, недалеку од Москва.

Микеев рече дека ветувачките хеликоптери произведени од американски компании „Боинг“ и „Сикорски“ сè уште не постигнале вакви одредници - американски хеликоптери во развој летале со брзина од 480 до 550 километри на час.

Од компанијата "Камов" ги имаат сите овластувања во креирањето на таков тип хеликоптери, велат руски воени експерти. Објаснуваат дека многу компании долго време работат на создавање брз хеликоптер и дека долгорочно, хеликоптерите со голема брзина ќе помогнат во борбата против непријателските борци-бомбардери

.Генерал-мајор Владимир Попов, воен експерт и заслужен воен пилот на Русија, сепак, верува дека таков проект може да се појави само за десет години.

„Пресметките покажуваат дека можете да постигнете такви големи брзини денес благодарение на енергетските способности на моторот, аеродинамиката на роторот и дизајнот на самиот хеликоптер. Тука се користат многу нови технологии. Можеме да кажеме дека сме пред целата планета и тоа е навистина така. За да се постигне брзина од 600 километри на час за хеликоптер, без сомнение, бара посебен пристап и напредна технологија. Сепак, не мислам дека некој ќе има таков проект уште десетина години “, рече Попов.

Експертот го истакна и големиот потенцијал на руската авијациска индустрија.