НАЈДОБАР НАЧИН ЗА ДЕЗИНФИЦИРАЊЕ НА МАСКАТА ПОСЛЕ НОСЕЊЕ

Поради недостаток на маски во продавниците, многумина се принудени да користат само една ...

Ситуацијата со коронавирусот принуди многумина да бидат креативни и многумина почнаа сами да прават маски, но откако излегоа од дома, повеќето се прашуваа како да ги дезинфицираат маските. Огромен број на луѓе ги мијат маските или ги прскаат со алкохол и асепсол, што врши  работа, но ги прави маските влажни и непријатни за носење.

Сепак, постои едно многу поедноставно решение што ќе ви овозможи да ја подготвите маската за следното носење во вакво време. Сè што треба да направите е да го земете пегла и ја поставите на опцијата за исфрлање на пареа, а потоа да ја испари маската.

Топлата пареа ќе убие какви било бактерии што можат да бидат присутни на неа и со тоа да се дезинфицира и да биде адекватна за идно носење. Ако немате можност за пареа, тогаш нежно пеглајте ја маската, но проверете ја температурата.