Најдоброто природно решение против оси и стршлени: 2 состојки можат да ви помогнат засекогаш да се ослободите од овие инсекти

о борбата против штетниците како стршлените и осите, многу сопственици бараат ефективни и природни решенија за заштита на своите домови и дворови

За среќа, постојат голем број на методи и стратегии кои можат да се користат за ефикасно да се ослободите од осите и стршлените, вклучително и употребата на природни лекови како што се одредени билки и рецепти за домашно прскање.

Две природни состојки кои можат да се користат за одвраќање на осите се екстракт од лимон и течен детергент за миење садови. Екстрактот од лимон може да се користи како ефикасен инсектицид и пестицид против оси, додека течниот детергент за миење садови може да послужи како едноставен и ефикасен начин за елиминирање на овие инсекти.

Со комбинирање на овие две состојки на правилен начин, можеме да создадеме природен спреј против оси кој ефикасно ќе делува против овие инсекти и ќе го заштити нашиот дом од нивното присуство, според „Todaysomeowner“.

Екстракт од лимон

Екстрактот од лимон е ефикасен убиец на оси и пестицид. За најдобри резултати, комбинирајте три лажици екстракт од лимон и 1 чаша вода. Додадете го овој раствор во пластично шише со распрскувач за брз, лесен и смртоносен инсектицид.

Доколку сакате да направите ефикасен репелент, преполовете ја количината на екстракт од лимон. Ако се користи со полн волумен, прскањето на осите треба да ги убие, а прскањето на гнездата треба да ги спречи да се вратат.

Детергент за миење садови

Друг познат рецепт за убивање на оси е детергентот за миење садови и водата. Оваа смеса е одлична затоа што лесно се прави и е безопасна за повеќето растенија. Наполнете го пластичниот распрскувач до половина со вода. Потоа додадете четвртина чаша течен детергент за миење садови и нежно промешајте.

Ако одозгора се појави пена, оставете ја да се таложи. Детергентот за миење садови ја убива осата така што дозволува водата да влезе во цевките за дишење наречени спирали. Кога водата влегува во овие цевки за дишење, осите брзо се задушуваат. Оваа вода со сапуница делува и на стршлени, жолти стршлени и многу други видови досадни инсекти.


Извор: glossy.rs