Најевтиниот модел чини 5.000 евра: Зошто Ролекс е толку скап?

Ролекс часовниците се едни од најбараните во светот. Минатата година винтиџ моделот на Дејтона Ролекс, облечен од славниот холивудски актер Пол Њуман, беше продаден на аукција за 17,8 милиони долари.

Но, што го прави овој часовник толку скап? Прво, Ролекс е една од неколкуте брендови - ако не и единствена – кој има многу специфична естетика. Rolex часовниците се спортски, активни, тие се алатки.

Производителот ги лансираше моделите Sabmariner, Explorer, Milgaus и GMT во 1950-тите, сите дизајнирани за да се користат како алатки. Вака останува до ден-денес, а интересно е што часовникот што беше наменет за практична употреба сега стана луксузен артикл.

Сабмариер чини 8000 долари. Најниска цена на часовник „Rolex“ е 5.000 евра и то аза модел „Oyster Perpetual“. Овие часовници автоматски се носат, водоотпорни се и прецизни. „Ролекс“ навистина се фокусира на квалитетот. Потребно е една година да се направи еден часовник „Ролекс“. Секој примерок се подложува на темелно тестирање.

Точност, хронометар, тајминг, суштината на точното време, читање во реално време. Rolex, исто така, има подолга гаранција, па ако некогаш имате проблеми со вашиот модел, сервисирајте го. Се отвора и се затвора илјада пати пред да ја напушти фабриката, така што кога ќе го набавите можете да бидете сигурни дека нема да се скрши.

Целата поента во врска со Rolex е дека ако сега купите, и ако се грижите за него ќе ви трае 20 години. Ова е исто така причина за нивната висока цена, затоа што купувате нешто што ќе ви трае до крајот на животот и може да се пренесе на идните генерации.

Во колекционерските кругови, постои винтиџ пазар на Rolex каде фините детали ја зголемуваат или намалуваат вредноста на моделот. Часовникот на Њман, кој беше продаден минатата есен, е најскапиот „Ролекс“ досега продаден на аукција, посочува Бизнис Инсајдер. „Дејтона“ е добар пример за долговечноста на часовниците „Ролекс“. Линијата Дејтон излезе во 1970-тите и компанијата не можеше да ја продаде, додека денес најбараните часовници се на пазарот на винтиџ.