Најголемата тајна на Ватикан: Кои се Језуитите?

Најмалата држава во светот, Ватикан, е центар на католичката црква. Покрај мислата за религијата, има многу мистерии и скриени тајни за Ватикан.

На чело на Католичката црква и Ватикан е Папата, но зад неговата фигура е некој се соменваат дека е некој друг. Луѓето честопати се плашат од спомнувањето на религијата, духовноста и злото, што се споменува во овој контекст. Првата асоцијација со ова е сатаната, ѓаволот кој сака и прави зло.

Притоа, се заборава на обичните луѓе кои имаат различни намери, луѓе кои се вклучуваат во окултност и разни ритуали.

Што е невообичаено за Ватикан?

Папата честопати одржуваше проповеди и околу него се случуваат чудни настани. Обичен човек фрлен во центарот на темната страна,на кој му треба на некој за да ја осветли вистината.Језуитите се машка религиозна заедница, на корумпирани, злобни и невидливи луѓе. Некои сметаат дека тие се здружение на језуитите, додека други сметаат дека тие се глобална организација чија единствена цел е да започнат нова криза.

Кои се језуитите?

Абрахам Линколн рече: „Оваа војна (т.е. Американската граѓанска војна 1861-1865) никогаш не би започнала без големо влијание на Језуитите“.

Самуел Морс е автор на книгата „Заговор на САД против слободите“ во САД, во кој тој вели: „Езуитите се тајно општество, како масонскиот поредок, но тие се уште полоши, па дури и поопасни“.

Едмонд Париз ја напиша Тајната историја на језуитите: „Јавноста е скоро целосно свесна за улогата на Ватикан и неговите језуити во започнувањето на две светски војни. Делумно можеме да ја објасниме оваа состојба со гигантската финансиска моќ на Ватикан, која доби доминација во многу погледи, особено од последната војна “.

М. Ф. Кузак ја напиша книгата „Црн папа“ во 1896 година: „Во круговите на Римската црква е добро познато дека терминот„ Црн папа “од секогаш се користел за језуитскиот генерал, бидејќи тој носи црна облека, за разлика од папата кој носи бела. Оние римокатолици кои не сочувствуваат со језуитите, а нивниот број не е мал, веруваат дека Црниот папа го контролира Белиот папа и покрај тоа што поранешниот (Црниот папа) е должен барем да покаже послушност кон вториот “.

Германскиот филозоф Фридрих фон фон Харденберг рече: „Никогаш немало такво општество (т.е. језуитскиот ред) во светската историја. Дури и античкиот римски сенат немаше толку јасен план за владеење со светот “.

Овие се некои изјави во морето од нив. Сепак, големата тајна лежи во самиот Ватикан.

Набљудувајќија базиликата Св. Петар можеме да ја забележиме колоната на столбови што продолжуваат кон оваа базилика. Столбовите се полукружни во форма, а според Ватикан, симболот на столбовите е да ги „гушкаат“ верниците. Пред нив се простира Авенијата на мирот, која продолжува до овие полукружни столбови, формирајќи заедно клуч. Последната фаза на овој мистериозен клуч е претставена со таканаречената „тројка“ на жива ограда формирана околу мавзолејот на царот Хадријан, познат како Ангелска тврдина. Целиот овој комплекс претставува јасен архитектонски клуч. Се смета дека главната цел на језуитот е да го исчисти светот, од еретиците.

Што точно стои зад ова?

Многу заговори, многу теории... Никогаш во целост неразјаснети. Дури се верува дека целата историја на човештвото се крие во Ватикан и дека  ништо не е така како што ни се прикажува...