Најплатениот спортист во историјата: 10 милијарди долари- сигурно не го ни знаете

Гај Апулеј Диоклецијан бил возач на две тркала со коњ во Антички Рим, и веројатно најголемата спортска sвезда од цела антика, вистински шоумен кого публиката го обожавала и за чии трки се барало билет повеќе. Тој заработил толку многу пари, злато и дијаманти во текот на својот живот (според неколку историски записи, а во денешни пари, околу 10 милијарди долари) што само неколку сенатори биле побогати од него.

Борбите со гладијатори биле еден од двата омилени спортови на Антички Рим, но тие биле позабавни отколку спортовите. Индивидуалните гладијатори биле sвезди, тие не умирале на песоците на арената толку често колку што мислиме, и многу римски матрона плаќале за ноќта помината со нив, тие главно биле робови чија основна задача им било да ги забавуваат масите со бруталното насилство што било во срцето на Римјаните култура.


Споредбата со современите „ќечери“ е само донекаде соодветна, бидејќи гладијаторските борби не биле целосно лажни, иако тие често следеле „сценарио“, кога, на пример, организаторите сакале да заживеат славна битка од римското минато. Во исто време, гладијаторите дефинитивно умирале, но не често; не секој пораз значел смрт, тие биле премногу значајни за нивните сопственици и во нив било инвестирано многу во обука за да се овозможи лесно губење на животот.

Затоа, најпопуларните вистински спортови на античкиот свет, и Грција и Рим (до кои дошле најверојатно или преку Етрурија или преку Магнезија), може да се наречат трки со две тркала. Многу феномени на тој спорт денес ќе бидат лесно препознатливи.
За почеток, имало тимови, „фракции“, кои имале свои штали и зад кои стоеле цареви и други богати финансиери со нивните посебни интереси; имало и навивачи кои биле врзани за фракциите, а не за индивидуални тркачи кои знаеле како да менуваат тимови; на почетокот имало Црвени (Русата) и Бели (Албата) фракции, подоцна Зелена(Прасина) и Сина (Венета). Царот Домицијан направил две нови, Златна и Виолетова, кои не биле прифатени бидејќи биле без традиција и по неговата смрт исчезнале.