НАЈПОЗНАТИОТ светски ЕПИДЕМИОЛОГ: Ќе ви ги разбијам врежаните митови за коронавирусот

Fahim Jonus , раководителот на одделот за инфективни болести на Универзитетот во Мериленд, еден од најпознатите и најсофистицираните на земјината топка,сподели 10 митови за коронавирусот на Твитер.

Ова е она што го тврди овој експерт, епидемиолог кој го сметаат меѓу најдобрите на светот:

1. Коронавирусот ќе исчезне во текот на летото

Погрешно Претходните пандемии не ги следеа временските образци плус како што влегуваме во лето, ќе има зима во Јужната хемисфера. Вирусот е глобален.

2. Во текот на летото, вирусот ќе се шири побрзо поради комарците

Погрешно Вирусот се шири преку респираторни капки, а не преку крв. Комарците не го забрзуваат процесот на ширење.

3. Ако можете да го задржите здивот 10 секунди без непријатности, немате коронавирус

Погрешно Многу помлади пациенти со коронавирус ќе можат да го сторат тоа, додека постарите пациенти не.

4. Бидејќи тестирањето за COVID- 19 е нецелосно, сите треба да дадеме крв и да ја тестираме во центрите на банките за крв

Ниту една банка за крв не тестира COVID- 19. Донацијата на крв е благородна практика и треба да биде мотивирана од вистинските мотиви.

5. Коронавирусот се задржува во грлото, а кога пиете нешто топло, оди во стомакот каде што ќе го убие киселината

Вирусот може да влезе низ грлото, но продира во клетките на домаќинот. Не можете да го измиете. Преголемата вода ќе ве натера да трчате до тоалетот.

6. Сето ова социјално дистанцирање е претерана реакција. Ќе видитедека вирусот нема да направи многу штета

Ако не се појават многу инфекции, тоа всушност ќе докаже дека социјалното растојание функционирало. Не е дека вирусот никогаш не бил голема работа, тој сам по себе е микроскопски.

7. Во сообраќајни несреќи годишно умираат 30 000 луѓе. Зошто е COVID- 19 полош?

Сообраќајните несреќи не се заразни, нивната смртност не се дуплира на секои три дена, тие не предизвикуваат масовна паника или пад на пазарот.

8. Стерствата за чистење на раце се подобри од сапун и вода

Погрешно Сапунот и водата всушност го убиваат и испираат вирусот од кожата (не може да навлезе во нашите клетки на кожата) и исто така ја чистат видливата нечистотија на рацете. Не грижете се ако сретствата за чистење раце се распродадени во вашиот супермаркет.

9. Една од најдобрите стратегии за спречување на COVID-19 е да ги исчистите сите врати во вашиот дом со средства за дезинфекција.

Погрешно Миење на рацете / одржување растојание од метар и половина е најдобра практика. Освен ако не се грижите за пациент со коронавирус дома, вашите домашни површини не треба да бидат голем ризик.

10. COVID-19 беше намерно ширен (во зависност од вашата политика) од страна на американската или кинеската војска.

Ова е само голема глупост.