Наликува на срцев удар, всушност ова е многу подмолна состојба! Треба да сте запознаени

Треба да се знае ...

Паничен напад доаѓа од група анксиозни нарушувања и тој често се случува без никаков знак на предупредување, а лицето во тој момент верува дека навистина ќе умре, ќе го изгуби здивот или ќе изгуби свест. Тоа се интензивни стравови кои изгледаат несовладливи во тие моменти.

За време на првиот напад на паника, повеќето луѓе завршуваат во собата за итни случаи, по што посетуваат кардиолог.

Откако ќе потврдите дека нема физички симптоми или проблеми, се препорачува да разговарате со психолог, а честопати најдобрата опција е когнитивна бихевиорална терапија или едноставна промена на навиките како што се избегнување на стрес, намалување на внесувањето кофеин и алкохол, доволно спиење и воведување на правилна исхрана.

Ако имате проблеми и често имате напади на паника, користете ги овие совети:

Поради застрашувачките симптоми поврзани со напади на паника, големи се шансите мислите за смрт да ви поминат низ главата, но важно е да се воздржите и рационално да размислите дека нападот на паника никогаш не предизвикал смрт. Помислете како за неколку минути сите симптоми ќе исчезнат и ќе останете неповредени.

Пронајдете стабилна точка - Губењето на ориентацијата е еден од симптомите на напад на паника, така што едно лице често е убедено дека ќе ја изгуби свеста. Во тој момент, важно е да пронајдете нешто што ќе ве потсети дека сте безбедни и дека сте добро.

Може да се потпрете на вратата за да се потсетите дека сте стабилни или да го вдишете мирисот на омилениот парфем ... Направете го ова за чувството на беспомошност да не го храни вашиот страв уште повеќе.

Бидете свесни за симптомите и негативните емоции - Да бидете во позиција на мета не е лесно, што значи да бидете свесни за настанот, но разумно да го набљудувате, како да не ви се случува вас. За да го овозможите ова, запишете ги сите симптоми што претходно сте ги препознале и имајте ги на ум кога нападот ќе се повтори. Потоа можете да кажете дека „тоа е само напад и ќе помине“.

Пијте вода - Има нешто во врска со водата што ќе ја намали сериозноста на нападот на паника, така што ќе можете полесно да се справите со него. Попрскајте го лицето со вода или земете коцки мраз во вашата рака.


Фото: Profimedia