НАСА испрати еден близнак во вселената, а другиот остана на Земјата: Тоа што им се случи е навистина фасцинантно

НАСА спроведе интересен експеримент со идентични близнаци, астронаутите Скот и Марк Кели

Скот патувал во вселената една година додека Марк останал на Земјата. Истражувачите проучувале различни аспекти на нивното здравје и биологија за подобро да го разберат влијанието на вселенското патување.

Едно од изненадувачките откритија беше дека теломерите на Скот, капачињата на краевите на хромозомите, станаа подолги од оние на Марк за време на неговото време во вселената, иако брзо се вратија во нормална должина по враќањето на Земјата. Ова е спротивно на очекувањата, бидејќи пократките теломери обично се поврзуваат со стареењето.


Необичен експеримент

Нивоата на метилација на Скот, процесот со кој метил групите се додаваат на молекулите на ДНК, ефективно менувајќи ја активноста на сегментите на ДНК, беше откриено дека се пониски во неговите бели крвни зрнца, додека оние на Марк беа зголемени.

За време на студијата, беше откриено дека мажите имаат различни цревни бактерии, што се припишува на различни услови за исхрана и животна средина. Беа забележани и промени во нивото на метилација во белите крвни зрнца на Скот, а беа пронајдени повеќе од 200.000 РНК молекули кои се разликуваат помеѓу двата близнаци.

Иако когнитивните перформанси на Скот останаа релативно непроменети, ова истражување сугерира дека астронаутите можат да одржат високи нивоа на когнитивни способности за време на подолг престој во вселената. Сепак, потребни се дополнителни истражувања за подобро да се разберат специфичните генетски и биолошки ефекти на вселенското патување врз луѓето.

Извор: klik.hr