Научниците откриваат: Каков вид на гради сакаат мажите, ќе се изненадите

Мажите ги сакаат градите, тоа е факт, но група научници од универзитетот во Прага решија да тестираат дали е вообичаено верувањето дека мажите претпочитаат што е можно поголеми гради.

Се покажа дека тие претпочитаат гради со средна големина кои се цврсти.

Тие дојдоа до овој заклучок покажувајќи им на мажите од различни земји (Бразил, Камерун, Чешка и Намибија) фотографии од различни гради.

Големите гради се сè уште високо на скалата, но само ако се цврсти.

Научниците ја објаснуваат љубовта кон големите гради со тоа што големите гради кај жените се поврзани со повисоко ниво на естроген, што укажува на поголема плодност. Градите кои се порелаксирани покажуваат дека плодноста се намалува со текот на годините.

Индивидуалните преференции на големината на градите се разликуваат, но повеќето испитаници избраат гради со средна големина. Од друга страна, повеќето се согласија дека претпочитаат поцврсти гради", се вели во студијата објавена во научното списание Evolution and Human Behaviour.