Не е поради огинот: Знаете ли зошто противпожарните возила се ЦРВЕНИ?

Всушност, тоа е многу јасно

Според автомобилските експерти, историјата зошто противпожарните возила (камиони) се црвени, е полна со различни теории.

Првата теорија вели... Пред појавата на автомобилот, противпожарната опрема била поставена на кочии со коњи или обични кочии. Тоа биле вагони-кочии, кои биле пренаменети од фарми. Тие често биле обоени со црвена боја на долниот дел затоа што црвената била евтина боја и затоа што често криела нечистотија и пукнатини настанати од лошите патишта. Кога противпожарните домови ги усвоиле вагоните - кочии, ја прифатиле и таа шема на бои - црвена.

Но, тоа не објаснува зошто противпожарните возила со мотори се обоени во црвено.

Друга, поверодостојна теорија тврди дека пионерот на автомобилизмот, Хенри Форд, имал многу врска со тоа. На почетокот на 20 век, Ford's Model T беше најпопуларното возило на патиштата.

Помеѓу 1914 и 1925 година, T беше достапен во една боја - црна. Кога противпожарните возила излегоа на улиците, имаше смисла да се обојат црвено за да се издвојат од возниот парк на патнички возила на компанијата. Односно да се издвојат на некој начин од масата црни автомобили.

Спроведени се студии кои проучувале различни шеми на бои за амбулантни возила, често со контрастни резултати. Иако боите како варово жолтата се позабележителни од црвената, на пример, нема многу корист ако возачите не ја поврзуваат бојата со итни случаи.

Иако постојат неколку различни причини зошто противпожарните возила првично биле обоени во црвено, противпожарните возила остануваат црвени само затоа што би било тешко да се оттргне од нашата врска дека црвеното е еднакво на итност (на случај или настан).


Фото: unsplash