„Не јадам по 16 часа дневно“: Ѓоковиќ со детали за ригорозната диета
Иако претходните преноси во живо, во кои Новак Ѓоковиќ разговараше со луѓе од различни области преку социјалната мрежа Инстаграм и предизвика бројни негативни коментари, српскиот ас продолжи со проектот за „свесно живеење“.
Првиот рекет во светот пред извесно време разговараше во живо со професор д-р Драган Иванов, кој е специјалист за внатрешна медицина и професор на Колеџот за образование на наставници во Нови Сад.
За време на разговорот со Новак, професорот Иванов дал совети за храна која е најдобра за мозокот и посочи дека појадокот е најважниот оброк, и дека исхраната базирана на растенија е најдобриот извор на енергија и протеини за нашето тело, додека Ѓоковиќ откри дека не консумирал храна дури 16 часа минатата година.
Според сопствената исповед, Новак минатата година и пол го применува процесот на автофагија, што се карактеризира со тоа што не јаде 16 часа, а потоа во периодот од 8 може да конзумира храна.
- Би сакал да се осврнам на темата автофагија. Колку и да е важно, овој вид на пост 16 - 8 е популарен, 16 часа не се јаде, се јаде 8 часа, го применувам, го правев тоа во последната година и половина, многу подобрувања во дигестивниот систем, подобро спијам, Имам повеќе енергија во текот на денот, имам помалку од тие падови - рече Ѓоковиќ и го „отвори“ професорот за подетално да го објасни процесот на автофагија.
- Постојано отворате некои теми кои сами по себе се приказна. Важно е каков вид храна јадеме, колку јадеме и кога јадеме. Како кога јадеме и кога не јадеме. Јадеме јаглехидрати за појадок. Постојат приказни дека овошјето не треба да се јаде на утро, тоа е грешка. Штом се роди сонцето, се лачи инсулин, тој копнее по јаглехидрати. Појадокот треба да биде најголем по количина. Треба да јадеме протеини за ручек. Во два часот попладне јадеме, протеините што ги внесуваме за ручек треба да го чекаат „портирот“ на мускулните клетки. Овој "портир" е хормон за раст, кој се излачува на зајдисонце. Ќе ги земе овие аминокиселини во мускулите и другите органи во текот на ноќта.
- После 12 до 16 часа гладување, докажано е дека се активира еден процес во нашето тело, што јапонскиот носител на Нобеловата награда (Јошинори Осуми) го нарече автофагија и тоа е процес кој има лековито дејство врз целото тело, врз нашите емоции, нашата душа и тело, а исто така има и превентивен ефект - започна соговорникот на Новак, а потоа го опиша процесот подетално.
- Што е автофагија? Ако не внесуваме ништо 12 часа, нашиот мозок гледа каде може да најде резерва. Потоа тој наоѓа микроорганизам, патогена бактерија и ја уништува и рециклира, потоа наоѓа мутирана клетка и тој прави дополнителна енергија од распаднатите материјали, така што имаме дополнително гориво, затоа што имавме клетки и структури кои биле нефункционални, а тој ја зема таа ќелија за да создаде нови, млади, здрави клетки. Доколку ручаме во 2 или 3 часот попладне, во 2 до 3 часот по полноќ се активира автофагија и ќе го исчисти нашиот организам од микроорганизми, атеросклеротични наслаги на sидовите на крвните садови, од малигни клетки. Ќе го исчисти нашето тело и ќе подготви гориво за следниот ден, но мора да трае од 12 до 16 часа.
Д-р Иванов, исто така, објасни дека временскиот процес од 12 до 16 часа за активирање на автофагија се разликува, затоа што кај некој организмот е поквалитетен, па самиот процес започнува порано.
- Важно е да се знае кога треба да се вклучи автофагијата. Таа мора да се вклучи ноќе. Кога се лачат хормонот за раст и мелатонин. Не е добро ако јадеме ноќе, и очекуваме да се вклучи автофагија во текот на денот. Да, но прашањето е колку ќе биде ефективно. Концентрацијата на мелатонин се покажа како причина за возраста. Се покажа дека мелатонин се зголемува три или четири пати кога не јадеме. Секрецијата на мелатонин ќе биде поголема ако немаме храна во цревата, ако постеме, тогаш организмот ќе се регенерира и ќе се опорави. Како начин на живот, идеално е да појадувате наутро, да ручате од 2 до 3 и потоа да не јадете ништо до појадокот. Ако јадеме така, ќе спречиме многу болести - рече професорот Иванов.
Тогаш Новак открил зошто се откажал од храна од животинско потекло пред неколку години.
- Би сакал да ве прашам за кинеска студија објавена во 2005 година во Америка и чиј автор и режисер беше професор д-р Колин Кембел. Ја прочитав таа книга пред пет, шест години и таа книга всушност ми даде потврда од научна перспектива дека исхраната на растенијата е нешто што би го започнал. Ми требаше нешто за да потврдам од веродостојна научна страна дека ова е вистинската насока. После тоа, ја сменив исхраната и отидов на комплетно растителна исхрана и многу сум благодарен - истакна Новак.