NEC најави нови 5G масивни MIMO радио уреди за Open RAN

Новите радиуреди ќе бидат достапни следната година и се дизајнирани за глобалните пазари.

Компанијата NEC објави дека новите радио уреди ќе бидат во согласност со „спецификациите за fronthaul интерфејсот дефинирани од O-RAN алијансата“.

Исто така, ќе бидат компатибилни со опремата на базните станици од различни снабдувачи, „што овозможува да се реализираат отворени, флексибилни и оптимизирани мрежи во согласност со широкиот спектар на случаи на употреба“, се наведува во соопштението.

Уредите ќе бидат компатибилни со фреквенцискиот опсег n77, n78 и C-опсегот 3,7 GHz (3,3-4,2 GHz), кој глобално се користи како 5G фреквенција.

Антените со ултра-мулти елементи ја користат масивната MIMO технологија, а дигиталното обликување на снопот за високопрецизни зраци е наменето за пружање на брза комуникација со голем капацитет помеѓу поширокиот опсег на терминали.

Пошироко побрзо покривање

За новите радио уреди се вели дека имаат поголема излезна ширина и поширок пропусен опсег во споредба со конвенционалните производи, проширувајќи ја областа на покривање и обезбедувајќи брз пренос.

NEC тврди дека неговите технологии за монтирање и заштеда на енергија со висока густина и дизајн без вентилатор се спакувани во лесен и компактен формат. Уредите ќе бидат во согласност со спецификациите за fronthaul интерфејсот дефинирани од O-RAN алијансата.

Патрик Лопез, потпретседател на одделението за управување со производи и 5G производи во NEC, рече: „NEC веќе долго развива опрема за 5G базни станици за глобалните пазари“.

„Како што е илустрирано во објавата на Vodafone на почетокот на овој месец, NEC инвестира за да ја задржи водечката позиција на пазарот во Open RAN екосистемот“.

ПР објава