Непријател што би се судрил со руската армија утре, мора да смета на огромен број дронови- убијци

Новата генерација на руски копнени роботски системи ќе има во својот  арсенал минијатурни беспилотни летала- дронови со својства на ударни својства. Овие беспилотни летала ќе можат сами да ја забележат целта, да ја идентификуваат и да ја уништат доколку е потребно.

Необичните минијатурни дронови ќе имаат можност сами да ги уништуваат своите цели. Тие исто така можат да се користат како извидувачки беспилотни летала. Тие ќе бидат дел од руските борбени роботски системи. Ова го кажа за интернет порталот ТАСС првиот човек на Националниот центар за развој на технологија и основните елементи на роботиката во рамките на Фондот за перспективно истражување (ФПИ), Олег Мартјанов.

„Овие се мали ударни беспилотни летала кои ќе имаат можност да избегнат средбасо потенцијални пречки и закани. Овие дронови ќе можат сами да ја забележат својата цел, да ја идентификуваат и да ја уништат доколку е потребно“, истакнува рускиот експерт.

Модулот овозможува нивно лансирање во автоматски режим. Поточно, истовремена употреба на голем број беспилотни летала што формираат рој („камикази беспилотни летала“). Овој рој ќе може да неутрализира десетици непријателски цели на фронтот и негова поблиска тактичка длабочина. Секој од овие камикази-беспилотни летала ќе може да се користи во група или индивидуално, што во основа зависи од спецификите на задачата.

Втората варијанта на беспилотни летала што ја развиваат руските специјализирани научни истражувачки институти ќе биде нешто поголема. Во основа, ќе се користат за мапирање, пребарување и утврдување на цели, како и за создавање тродимензионална мапа на теренот. Специјалистот прецизираше дека и двата вида беспилотни воздушни возила ќе влезат во основната опрема на копнениот роботски систем „Маркер“.

Роботската следи борбена платформа „Маркер“ е демонстрација на нова технологија. Таа е изградена врз модуларен принцип со откриена информативна архитектура. Како што рековме, една од главните карактеристики на овој проект е соработка на борбен робот со „рој“ на беспилотни летала кои се формално организирани од групи.

Избор: RUSSIA BEYOND

Фото: kalashnikov.media