Неверојатен хотел сместен на Хималаи: Со поглед на врвот на светот

Планинскиот ланец Хималаи содржи некои од највисоките врвови на нашата планета и само неколку можат да се наречат импресивни од вториот највисок врв во Индија, Нанда Деви…

Сместен во срцето на планинскиот венец, малиот бутик хотел во Утараханд се наоѓа на 1600 метри надморска височина и им дава можност на своите гости да уживаат во навистина неверојатен поглед. Наречен е Кумаон. 

Патеката што ве води кон самиот хотел е исто толку импресивна како и целата област. Дизајниран од студиото Zowa Architects Studios, овој хотел слави колоквијален дизајн и локални извори на материјали, нудејќи современа удобност и волшебно место за да се скриете од секојдневието.

Хотелот содржи три различни нивоа, од кои едното содржи прекрасна ложа, спа, библиотеката и други услужни области, заедно со десет соби за гости. Сепак, главниот дел од хотелот е секако неверојатен простор за јадење од каде можете да уживате во неверојатен поглед на долината и селата, заедно со поглед на најимпресивниот планински венец во светот. 

Кога конечно паѓа ноќта, ќе имате можност да уживате во неверојатниот поглед на чисто небо со милиони ѕвезди, кои не можете да ги доживеете никаде во урбаните области.

Што се однесува до материјалот, бамбус првенствено се користел за изградба на одморалиштето, заедно со локални тули и бетон кои му даваат рустикален изглед. Бор и гранит се последните детали, поради што одморалиштето совршено се вклопува во неговата магична околина.

Покрај тоа, сите структури што го сочинуваат овој хотел имаат системи за собирање на дождовница, додека хотелскиот персонал се грижи за садење сезонски култури на терасовидниот дел, што ги користи и во својот ресторан.


Фото: Акшај Шарма