Ни струја, ни автомобили, а луѓето живеат: „Забранетиот остров“

Овој тропски рај честопати медиумите го опишуваат како „место каде времето стои“. Сто и триесет локални жители живеат на островот, и тоа крајно едноставно, земајќи ги предвид природните ресурси. Живеат без автомобили и електрична енергија, но и без стрес и загадување што го придружуваат животот.

Главната причина зошто ова место одамна е забрането за јавноста е токму зачувувањето на животот што е во целосна хармонија со природата. Сепак, одлуката беше донесена да се отворат портите на Нихау за сите љубопитни или љубопитни очи - но само половина ден. Туристите ќе пристигнат на островот со хеликоптер за да уживаат во неговите убавини барем неколку часа.

Хавајската култура, која датира од 1800 година, се негува во Нихау, и од таа причина многумина ја нарекуваат безвременска - се чини дека часовниците и календарите престанале да важат од тој период.

Сепак, населениот дел од островот, селото, нема да биде вклучен во програмата за турнеја. Трасата се фокусира на недопрените делови на островот, додека животот на локалното население останува во строга приватност.

Се додека постои забрана, дури и ако се однесува на дел, Нихау ќе остане уште еден мистериозен скапоцен камен на картата на светот.