Никако вода со појадок, а јогурт избегнувајте: Нутриционистка откри и која омилена намирница предизвикува главоболки

Лекар и нутриционист во утринската програма зборуваа за грешки за време на појадокот што предизвикуваат металоиди, главоболки и други непријатни симптоми...

Појадокот е најважниот оброк во денот, а кога го подготвуваме и јадеме, можеме да направиме грешки кои предизвикуваат непријатни симптоми - надуеност, болки во стомакот, гасови ... Нутриционистката Милка Раичевиќ и д -р Воислав Перишиќ зборуваа за овие грешки во утринска програма на српска телевизија.

Д -р Воја исто така објасни што правиме со себе кога јадеме неколку помали оброци, како нѐ советуваа, но не обрнуваме внимание што всушност содржат тие оброци.

„Помал број оброци кои се посилни ја зголемуваат секрецијата на ензими и киселини. Сега, има уште една работа, точно 20 проценти од луѓето имаат послаб одбранбен механизам на гастричната слузница. Таа не е заштитена. Кога го оптеретиме стомакот со тешка храна. „Појдувате наутро сланина и чварки во несоодветни количини. Има и луѓе кај кои се излачува повеќе киселина, дури и во нормални количини на храна. Мораме да постигнеме рамнотежа и да ја споредиме со ситуацијата што ја имаме во животот“, рече тој, објаснувајќи како тоа изгледа во пракса..

„Еден човек има проблем неколку месеци, гледаме во желудникот, ништо посебно. Нема чир, малку е црвено и тоа е тоа. Му давам терапија на која добро реагира, и друг пациент со истото ситуацијата не реагира на тоа. Не знаеме каков е одбранбениот механизам. За стимулаторите на секреција на киселина. Најдобар совет е да направите ваш модел на оптимална диета што нема да ви пречи на стомакот“, додава.

„Ако не пиете доволно вода, ќе имате проблеми со жолчката и бубрезите, секој организам има свои симптоми ако има гастритис. Има неопходна и забранета храна, но таа е индивидуална"„, вели нутриционистот Милка.

„Храната не смее да биде топла, мора да биде на собна температура. Мора да се грижите за тоа. Не треба да биде премногу зачинета, не треба да јадеме храна од вчера, студена од фрижидер“, рече таа.

Јогуртот е здрав, но нутриционистот препорачува кисело млеко повеќе. Ферментацијата во него и кефирот е посилна и поради начинот на подготовка има покорисен ефект, додека јогуртот може да биде полн со адитиви. 


„Претпочитам посилна ферментација, не е само прашање на вкус. Секоја култура внатре е пробиотична, но киселото млеко има различна техничка подготовка од кефирот, тоа е поздраво од јогуртот. Јогуртот има и адитиви, особено ако се овошни, тие се полни со адитиви. Мој избор е кисело млеко, додадете овесна каша, излупени бадеми, и имате балансиран оброк“, рече таа.

Кога станува збор за други млечни производи, еден вид сирење ќе даде непријатен симптом - главоболка.

„Младо сирење треба да се јаде, постарото тешко се вари и мора да знаете дека исто така ќе имате главоболка доколку претерате“, вели нутриционистот.

„Ако имате металоиди, што ве онеспособува, грицкајте бадеми, но проблемот е што повеќето луѓе не оставаат во вода преку ноќ. Ја вадиме лушпата и потоа ги јадеме бадемите утрото“, додава таа.

„Здравиот појадок е интегрален леб, интегрални колачи, потоа кефир ... Повеќето луѓе имаат пити за појадок, подгответе ги сами, само внимавајте, тие интегрални кори што ги купувате не се интегрални. Ако е пита, нека биде со младо сирење, но јас секогаш велам дека кога го подготвувате сами, отстранете ја жолчката од рецептот. Ако пишува да ставите четири жолчки, ставете само две и додадете малку чиа семе. Немојте да јадете само на улица, купете хотдог и сл. Ќе знаете дека не ви одговараат поради металоиди, летаргија, болки во желудникот... И јас сум хедонист, сакам да си угодувам, но вашето тело ќе ве предупреди дека нешто не е во ред“, таа рече и додаде едно предупредување.

„Ни случајно вода со појадок! Земете кисело млеко, а не вода со таа пита“, рече таа.

„Може да јадете овесна каша секој ден, овесот го смирува стомакот, целото тело се смирува. Денот треба да го започнете со овес, а кога ќе се свари е многу поздраво. Може да подготвите снегулки за 10-15 минути, но треба да бидат варени и оставени во сад во фрижидер само тогаш јадете ги наутро “, рече таа.

IZVOR: TV PRVA/SCREENSHOT