Новото оружје на Трамп: Биометриски ласер

Целта им е кога уредот ќе биде целосно употреблив, тој може да го користи единствениот ритам на секое срце за да може да препознае одредена личност во толпата

Најновиот американски воен ласер - Џетсон (именуван по познатиот футуристички цртан филм „Џетсонс“) е во состојба да препознае личност до 650 стапки, или 198 метри, со читање на вибрациите на срцето.

Новата технологија, развиена од Пентагон, би можела да започне да го користи во блиска иднина за да се идентификуваат терористите што се бараат, пред снајперски или беспилотни летала- дронови.

Целта на развојот на овој уред е дека наскоро ќе стане дел од арсеналот на специјалитетите американски специјални единици. Експертите веруваат дека идните верзии ќе имаат многу подолг опсег, според MIT Technology Review.

Стјуарт Ремали, од Кабинетот на Пентагон од канцеларија за техничка поддршка за борба против тероризмот, рече дека „во многу блиска иднинаоваа технологија ќе може да препознае некого од вселената“, но е убеден дека конечната верзија на уредот ќе има опсег поголем од 200 метри.

Џетсон прво ја препознава вибрацијата на срцето со инфрацрвен ласер. Потоа ги поврзува со одредена личност на сличен начин со кој било друг биометриски систем за идентификација (на пр. Читач за отпечатоци).

И кога чукањето на срцето открие присуство на „цел“, оперативците можат да отворат оган без страв дека ќе бидат погодени од погрешно лице, според Пентагон.