Од градската врева бегаат во пустина: Градат фасцинантен комплекс насреде ништо

Кога ќе погледнете од далеку, ќе помислите дека е макета, но не е, во пустината никнува вистински мал град

Неимарите во Иран последниве години дизајнираат сè повеќе станбени комплекси кои ќе никнат среде пустината. Еден таков проект веќе се оживеа, а фотографиите од градилиштето изгледаат нереални.

Имено, во услови на зголемена гужва во градовите, Иранците бараат „бегство од вревата на градот“, како и поевтина недвижнини и се среќни што купуваат станови што се градат во пустината недалеку од раздвижените градови.

Ако властите успеале да го асфалтираат патот, ништо не ги спречува инвеститорите да почнат да градат, па така во пустината, и така никнуваат мали градовиопкружени само со песок и голи ридови.

Фотографот Мануел Алварез Диестро се фотографирал во еден од комплексите во пустината. 

На фотографиите што ги сними од далеку изгледаат како макети, сепак, штом се приближите, сфаќате дека среде пустината се изградени сериозни станбени и комерцијални згради кои можат да сместат илјадници семејства.