Огромен облакодер среде Њујорк, кој нема ниту еден прозорец: Ги збунува минувачите, а неговата конструкција сѐ уште е обвиткана во мистерија

Висок 170 метри, без ниту еден прозорец... Токму таков облакодер стои во областа Трибека во долниот дел на Менхетен во Њујорк и ги збунува луѓето со своето тивко постоење. 

Некогаш познат како „AT&T Long Lines Building“, овој облакодер денес го носи истото име како неговата адреса - улица Томас 33. Изграден е во бруталистички стил, за некого е преубав, за други е страшен, но апсолутно на сите им е интересен. Некогаш облакодерот (но и денес е негов дел) служел како многу важен телекомуникациски центар, односно телефонска централа, а денес неговите тивки бетонски фасади кријат и високо заштитени центри за податоци и, како што пишуваат некои медиуми, центар за масовно прислушување. ..

ПОРАДИ НЕДОСТАТОК НА ПРОЗОРЦИ БЕШЕ НАРЕЧЕН „НАЈВИСОК ПРАЗЕН ЅИД ВО СВЕТОТ“

Облакодерот „Long Lines“ е навистина посебна зграда. Изградбата, самата обвиткана во одреден превез на тајност, започна на крајот на 1960-тите. Дизајнирана е од архитектот Џон Карл Варнеке, а зградата е завршена во 1974 година. Често добивала комплименти поради едноставниот, но интересен изглед. На пример, Њујорк Тајмс еднаш ја карактеризираше како една од ретките градби на Менхетен што „има архитектонска смисла“. Нејзината најинтересна карактеристика е веројатно тоа што нема никакви прозорци. Имено, неговата фасада се состои од бетонски плочи обложени со шведски гранит, а освен препознатливите линии, единствена „декорација“ се влезните и вентилационите отвори на 10-тиот и 29-от, воедно и последниот, кат. Поради недостиг на прозорци, порано го нарекуваа „највисокиот празен ѕид во светот“.

КАТОВИТЕ СЕ ВИСОКИ 5,5 МЕТРИ, А ПОДОВИТЕ МОЖАТ ДА ИЗДРУВААТ ОГРОМНИ ПРИТИСОК

Постојат две причини зошто облакодерот нема прозорци. Првата е, со оглед на улогата што ја одигра - телекомуникациска табла - максимална безбедност, а втората е спречување на прегревање на опремата што потенцијално би можело да настане доколку сонцето навлезе низ застаклената фасада. Исто така, неговите подови се повисоки од вообичаеното - нивната висина е 5,5 метри. Наводно и ова било едно од барањата што му биле дадени на архитектот, поради опремата и машините што се во него. Понатаму, самите подови се исклучително цврсти и се дизајнирани и изградени на таков начин што можат да издржат голем притисок. Поради сето горенаведено, облакодерот понекогаш е познат како „најбезбедната зграда во Соединетите Американски Држави“.

ОБЛАКОДЕР ОТПОРЕН НА НУКЛЕАРНА КАТАСТРОФА

Но, овој облакодер има уште една супермоќ. Наводно е дизајниран така што може да преживее нуклеарна катастрофа без никакви проблеми и да функционира нормално, целосно независно со сопствени „залихи“ и вода, дури и две недели по неа и да обезбеди засолниште за 1500 луѓе. Самиот архитект Варнеке тврдеше „дека тоа ќе биде облакодер населен со машини кои ќе имаат улога да ја заштитат телефонската табла и персоналот од атомски напад“. Облакодерот требаше да биде уникатна „тврдина на 20 век“.

ЦЕНТАР ЗА МАСОВНИ ПРИСЛУШКУВАЊЕ?

Овој облакодер, според пишувањето на непрофитната новинска организација „The Intercept“ во 2016 година, бил означен и како веројатна локација на „хабот“ за програмата за масовно прислушување на Агенцијата за национална безбедност (НСА), чие кодно име е TITANPOINTE. Медиумите неодамна ги пренесоа и изјавите на еден човек кој некогаш работел со својот син во облакодерот. Тој рече дека не смеат да влезат во одредени простории и дека дошле до доверливи документи во кои пишувало, како што рече, „што да се прави со машините во случај на радиоактивен напад“.

СОВРШЕНО СЕ СОБИВА ВО НЕГОВАТА ОКОЛИНА

Сепак, многумина се уште тврдат дека, без разлика што точно се случува внатре во неа, треба да се обрне внимание пред сѐ на неговата надворешна убавина. Иако се издвојува од околните згради, сите признаваат дека многу убаво се вклопува со околината. Некои дури го сметаат за најфасцинантниот облакодер во Големото јаболко.


Извор: putnikofer.hr

Фото: printscreen youtube