Откриена тајната зад страотниот удар на Мајк Тајсон

Уште кога Мајк Тајсон имаше големо враќање од пензија минатата година, светот на боксот постојано гледаше наназад во неверојатната моќ на силниот удар на поранешниот шампион во тешка категорија ...

Во новото видео споделено на неговиот YouTube канал, професионалниот кик боксер, Габриел Варка, даде увид во техниката што му овозможува на легендарниот Тајсон да удира исклучително силно.

Прво, Варга го посочи начинот на кој Тајсон ја движи главата од една на друга страна додека напредува, создавајќи подвижна цел за неговите противници, истовремено мешајќи се со нив. Секогаш треба да погодувате каде ќе биде неговата глава, секогаш обидувајќи се да ја пронајдете вашата цел, додека Мајк не експлодира и не ве нападне “. Ова движење не треба да доаѓа од горниот дел на телото, советува Варга, туку од нозете, со поместување на тежината од една на друга. „Кога ќе се префрлам на левата нога, левата рака ќе ми биде слаба, но десната рака ќе има простор да развие огромна сила“.

Нешто што го прави Тајсон е да ја натовари таа рака, да ја повлече назад и да ја води со спротивното рамо. Ова е ротационо движење, кое само додава уште поголема сила со повлекување на задната нога и вклучување во ударот.

Потоа Варга покажа како можеме да започнеме да ги вградуваме овие техники во нашите тренинзи во бокс, користејќи јаже или гумена лента за тренирање, врзување јазол помеѓу две места на висина на главата, за да вежбаме избегнување и ротациони движења. "Кога ја префрлате тежината од едната на другата страна, ова едноставно станува мускулна меморија со текот на времето. Вашето тело се ротира и се наведнувате со помош на десната нога. Ова значи дека во секое време можете да тргнете во офанзива, постојано ја напрега тежината, генерирајќи на овој начин дополнителна енергија “.