Ова се најдобрите вежби според Хардвард: Станете фит додека стареете

Вежбањето по 40-тите треба да биде различно за да биде ефективно, а на Харвард знаат како треба да изгледа...

Постојат некои вежби кои се подобри од другите, според Харвард. Ако ги вклучите во вашата програма додека сте уште млади, вашето идно јас ќе ви се заблагодари, бидејќи ќе можете да ја одржувате вашата физичка подготвеност како што стареете. Но, дури и да почнете да вежбате по 40-тата година, истите вежби ќе ви користат за да имате фит тело, но и полесно да се движите, без болки и други проблеми.

Зајакнете го вашиот труп

Можеби кога сте млади она за што се грижите е да имате убаво тело, со развиен мускулен систем. Меѓутоа, во иднина она што најмногу ќе го сакате е вашето тело да биде функционално: да можете удобно да се движите без да ве попречуваат барањата на вашето секојдневие.

За да успеете, мора да имате „силно јадро“. Силната кора помага во подобро движење но и во леснотија, на пр. да се наведнуваш без страв дека ќе го повредиш рбетот.

Според Харвард, работата за зајакнување на јадрото е од суштинско значење за вашето здравје и станува уште поважна како што стареете. Силното јадро е корисно за добра рамнотежа, како и за добро функционирање на вашите стомачни мускули кои пак придонесуваат за цврст струк, задник и раце.

Планк и варијации на оваа вежба

Значи, која е најдобрата вежба за да станете фит? Планк. Дури и во неговата „основна“ верзија, доколку се обидете да ја држите „позата на штица“ неколку минути, ќе сфатите дека, покрај стомачните, го вежбате речиси целото тело.

Покрај „основната“ верзија на штицата, секако можете да ја испробате и страничната штица, вежбата Спајдермен и други нејзини варијации, како што е обратната штица или онаа каде што заземате положба со стапалата кон земјата, а потоа да се прошири спротивната рака-нога, наизменично - последните две варијации се, всушност, идеални за постари луѓе.