Оваа убавина- првиот хотел создаден со 3Д принтер: Технологијата замина далеку

Одржливиот туризам е во полза, па кон ова се придржуваат брендовите од оваа сфера низ целиот свет…

Сепак, еве нешто сосема ново ниво, хотелот „ Kisawa Sanctuary “ на островот Бенгуера во Мозамбик. Создаден е како прв луксузен хотел со 3Д принт. Со вкупно дванаесет бунгалови распоредени над 300 хектари приватна сопственост на заштитена плажа, хотелот ветува модерен ентериер, кој е дизајниран со помош на 3Д принтер. Подови, плочки, sидови и други елементи за козметички дизајн се создаваат со употреба на патентирана технологија за печатење во 3D, што ја штити природната околина и ја минимизира стапката на јаглерод.

Коментирајќи го ова одморалиште, Нина Флор, креатор на дизајнот и концептот на Kisawa Sanctuary  рече: „Мојата мисија за одморалиштето  беше да создадам ниво на гостопримство и дизајн што, според мое знаење, не постои во светот во овој момент. Сакав да создадам место што ќе инспирира чувство на слобода и луксуз роден во природа, карактеризиран со простор и вистинска приватност “. 

Таа понатаму додаде: „Ние користевме дизајн како алатка, а не како стил, за да се осигураме дека Kisawa Sanctuary е интегриран, како културолошки, така и во животната средина, во околината во Мозамбик“.

Покрај тоа, ова одморалиште ќе биде дом на спа од светски ранг, кој е специјализиран за кинеска медицина и Ајурведа, со теретана, тениско игралиште, спортови на вода и четири ресторани. 
5.714 долари за ноќ!