Овие два балкански зеленчуци се одлични во борбата против вирусите

Експертите сметаат дека витамините ќе помогнат во зајакнувањето на имунитетот. Најважен витамин според нив е витаминот Ц.
Најмногу Ц витамин нема во цитрусните овошја, потсетуваат нутриционистите, туку во кисела зелка и во пиперка. Во овие два балкански зеленчуци има десет пати повеќе витамин Ц од портокалите.

Кисела зелка не се препорачува ако имате висока киселост во организмот. Во оваа смисла, кисела зелка (патем, исто така е природен пробиотик за цревата) е исто така супериорна во однос на цитрусните овошја.

„Исто така, темно зелениот зеленчук не треба да се занемарува: спанаќ, зелена салата, магдонос. Мора да јадете моркови и брокула “, истакнува бугарската нутриционистка Маргарита Королева.

Специјалистот додава дека за имунитет е добро да се јаде грст ореви (околу 30 грама) и повеќе протеини наутро.

Некои експерти пак се скептични во врска со консумацијата на лук, советувајќи да не претерувате.

„Единствената придобивка од лукот е што луѓето едноставно се отргнуваат едни од други и ја почитуваат препораката за социјална оддалеченост. За да се спречи развој на инфекции, навремената вентилација и миењето на рацете ќе дадат многу повеќе резултати отколку лукот “, споделува нутриционистот Сергеј Обрајко.