Овие два балкански зеленчуци се одлични во борбата против вирусите
Експертите сметаат дека витамините ќе помогнат во зајакнувањето на
имунитетот. Најважен витамин според нив е витаминот Ц.
Најмногу Ц витамин нема во цитрусните овошја,
потсетуваат нутриционистите, туку во кисела зелка и во пиперка. Во овие два балкански
зеленчуци има десет пати повеќе витамин Ц од портокалите.
Кисела зелка не се препорачува ако имате висока
киселост во организмот. Во оваа смисла, кисела зелка (патем, исто така е
природен пробиотик за цревата) е исто така супериорна во однос на цитрусните
овошја.
„Исто така, темно зелениот зеленчук не треба да се
занемарува: спанаќ, зелена салата, магдонос. Мора да јадете моркови и брокула
“, истакнува бугарската нутриционистка Маргарита Королева.
Специјалистот додава дека за имунитет е добро да
се јаде грст ореви (околу 30 грама) и повеќе протеини наутро.
Некои експерти пак се скептични во врска со
консумацијата на лук, советувајќи да не претерувате.
„Единствената придобивка од лукот е што луѓето
едноставно се отргнуваат едни од други и ја почитуваат препораката за социјална
оддалеченост. За да се спречи развој на инфекции, навремената вентилација и
миењето на рацете ќе дадат многу повеќе резултати отколку лукот “, споделува
нутриционистот Сергеј Обрајко.