Овие три намирници неверојатно го намалуваат холестеролот и ризикот од срцеви заболувања

Изборот на правилна исхрана игра клучна улога во секој аспект од нашето здравје.

Ова е особено важно кога станува збор за нашето срце, бидејќи храната што ја јадеме може да ни помогне да одржиме оптимално ниво на холестерол, па дури и да го намалиме ризикот од срцеви заболувања.

Иако многумина ги поврзуваат јаглехидратите со негативни здравствени импликации, одредени видови всушност можат да бидат неверојатно корисни за кардиоваскуларното здравје.

Нутриционистката Софија Тарнер открила три намирници кои се одлични за здравјето на нашето срце, па дури и можат да го намалат холестеролот и ризикот од срцеви заболувања.

Овес

Чаша овесна каша не е само вкусна и разновидна, туку има и бројни придобивки за целото тело. Тоа може да биде особено добро за оние кои сакаат да го намалат холестеролот.

„Овесот содржи растворливи влакна наречени бета-глукан, кои помагаат во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот. Бета-глуканот создава супстанција слична на гел во дигестивниот тракт која се врзува за холестеролот, спречувајќи ја неговата апсорпција во крвотокот“, објасни Тарнер за SheFinds. Сето ова може да придонесе за поздраво срце и помал ризик од болести.

Јачмен

„Како и овесот, јачменот содржи бета-глукан, кој создава соединение слична на гел што се врзува за холестеролот во дигестивниот систем, намалувајќи ја неговата апсорпција. Со мешање во апсорпцијата на холестеролот, јачменот помага во намалување на нивото на ЛДЛ холестеролот“, тврди диететичарот.

Тој вели дека неговата висока содржина на влакна промовира ситост и помага во контрола на тежината, придонесувајќи за подобрување на нивото на холестерол и здравјето на срцето. Покрај тоа, тој е вкусен додаток на супи, чорби и салати.

Мешунки

Мешунките, како гравот, леќата и наутот се моќни намирници кои дефинитивно треба да ги вклучиме во исхраната, особено ако сакаме да го одржуваме срцето здраво и да го намалиме холестеролот. Тарнер наведува дека растворливите влакна во мешунките помагаат во намалување на LDL холестеролот со запирање на неговата апсорпција во цревата.

„Редовното консумирање мешунки во различни облици, како супи, салати или придружни јадења, може да придонесе за подобрување на нивото на холестерол и целокупното здравје на срцето“, заклучува диететичарот.

фото:freepik