Паркинсоновиот закон открива зошто сте сиромашни: Треба да го прекршите

Актот за Паркинс (сатирично формулиран закон заснован на искуството на владините агенции во Велика Британија) е еден од најпознатите и најважните закони што се користат во управувањето со парите.

Овој закон беше формулиран од англискиот писател Норткон Паркисон пред многу години, и објаснува зошто повеќето луѓе остануваат сиромашни до крајот на животот.

Принцип на законот

Законот вели дека без оглед колку луѓе заработуваат, тие имаат тенденција да трошат сè, па дури и малку повеќе. Нивните трошоци се зголемуваат заедно со приходите. Многу луѓе започнуваат да заработуваат пари неколку пати со текот на времето отколку на почетокот на нивните кариери. Но, на еден или друг начин, се чини дека им треба секој денар за да го одржат својот животен стил. Без оглед колку заработуваат, луѓето никогаш немаат доволно пари.

Клуч за финансиски успех

Првиот заклучок што треба да се извлече од законот на Паркинсон е: „Финансиската независност доаѓа од кршење на законот на Паркисон“.

Паркинсонскиот закон ја покажува стапицата во која паѓаат повеќето луѓе. Тоа е причина за долг, загриженост за пари и финансиска неволја. Само кога ќе развиете доволно волја за да одолеете на внатрешниот порив да потрошите сè што заработувате, ќе започнете да акумулирате пари и да бидете различни од повеќето луѓе.

Намалување на трошоците

Друг заклучок од законот на Паркинсон е: „Ако дозволите вашите трошоци да растат побавно од вашите приходи и да ја зачувате или инвестирате оваа разлика, тогаш ќе станете финансиски независни“.

Тоа е најважната работа. Ако можете да ја зголемите вашата заработка од зголемениот приход и зголемената цена за одржување на вашиот животен стил и потоа да ја зачувате и инвестирате разликата, по некое време, како што се зголемува вашата инвестиција, можете да ја подобрите материјалната благосостојба. Со намерно кршење на законот за Паркинсон, на крајот ќе станете финансиски независни.

Практична вежба

Еве два трика на кои можете веднаш да го примените овој закон: Прво, замислете дека вашата финансиска состојба е близу до колапс и треба да преземете чекори за да ја поправите ситуацијата. Намалете ги потребните трошоци. Направете буџет за фиксни, неизбежни трошоци што се случуваат во текот на месецот и привремено ограничете ги вашите трошоци на оваа сума.

Внимателно проучете ја секоја ставка на трошоците. Уживајте во нивната валидност како да анализирате некој друг буџет. Барајте начини да заштедите пари. Цели за најмалку 10 проценти намалување на трошоците во текот на следните три месеци.

Второ, донесете одлука да заштедите и инвестирате 50% од какво било зголемување на приходите од кој било извор. Научете да живеете со преостанатите 50%. Направете го ова за време на активниот живот.