Погледнете како ќе изгледа главниот град на првата населба на Марс (ВИДЕО)

Архитектонското студио ABIBOO (АБИБОО), кое има канцеларии низ целиот свет, ги претстави плановите на првата населба на Марс, каде што еден од петте градови што се планира да се изгради на Црвената планета, ќе биде главниот град на Њу сити, каде што ќе можат да живеат 250.000 луѓе.

Изградбата е планирана по карпа во Темпе Менс на Марс и ќе се гради вертикално, наместо хоризонтално, во внатрешноста на карпата, со цел да се намали ефектот на атмосферскиот притисок и зрачењето, што е смртоносно за луѓето.

Градот би ги имал сите основни карактеристики како градовите на Земјата, вклучувајќи канцеларии, станови, па дури и зелени површини. Дизајнот на просторот се заснова на научно истражување на „Сонет мрежа“ и на Друштвото „Марс“.

Студиото АБИБОО исто така го претстави изгледот на ентериерот на просториите, а карпите ќе му овозможат на секој иден жител да живее во посебни простории, но и да има пристап до другите делови на градот наменети за земјоделско производство и производство на енергија.

Жителите исто така ќе можат да се занимаваат со сточарство бидејќи целта на овој проект е да се изгради самоодржлива цивилизација на површината на Марс што може да преживее без постојан транспорт на храна од Земјата.

Алфредо Муњоз, основачот на АБИБОО, за „Јуроњус“ изјави дека е потребно да се направат бројни анализи за да се разбере кои предизвици ги очекуваат на Марс.

„Ние мора да се соочиме со предизвиците поставени од Марс, а еден од нив е гравитацијата, што е за две третини помала отколку на Земјата. За среќа, сепак, на Марс има јаглерод диоксид и вода. Водата е голема предност и ќе ни овозможи да го имаме потребниот материјал за градба. Со помош на вода и јаглерод диоксид, ќе создадеме јаглерод, а со тоа и челик. Во суштина, АБИБОО планира да користи само материјали од Марс во конструкцијата“, наведува Муњоз.

Луѓето кои би сакале да се населат во овој град на Марс, сепак ќе мора да го остават на идните генерации, бидејќи изградбата не се очекува да започне до 2054 година. Вселувањето најверојатно ќе се случи во 2100 година, што е во согласност со она што го објави Илон Маск, дека тоа нема да се случи во текот на неговиот живот.

Идниот Нов Град (Њу Сити) ќе може да прими околу 250.000 луѓе, а неговото име потекнува од митолошката кинеска божица Newу, која е заштитник на луѓето. Што се однесува до рекреацијата, луѓето ќе можат да ги практикуваат истите активности како на Земјата. Од спорт до кампување. Доаѓањето од Земјата на Марс ќе биде незгодно, но не и невозможно.

Чартер-ракетите за превоз ќе се движат на секои 26 месеци, а секое патување ќе трае од еден до три месеци. Цената на билетот во еден правец за оние кои би сакале да се преселат на Марс ќе биде околу 300.000 долари, но не мора да значи дека тоа нема да се промени до 2100 година.


Фото: Youtube/screenshoot