Поради една грешка, медот станува опасен по здравјето: Еве што велат експертите за најздравата намирница
Температурата на која ја чувате оваа намирница е многу важна.
Тешко е да се замисли животот без мед, а многумина го сметаат за најздрава храна. Сепак, медот брзо ќе стане отровен ако го загреете на висока температура или го додадете во зовриена вода, предупредуваат експертите.
Кога по некое време медот ќе се згусне, многумина го ставаат во топла вода за да се разреди, што може да биде фатална грешка. Истото важи и за додавање мед во топол чај со свежо зовриена вода.
Имено, доколку подготвувате чај, никогаш не го ставајте во врела вода, туку само кога водата ќе се олади и неговата температура не надминува 40 Целзиусови степени.
Медот произведува супстанца наречена диоксометил (HMF) во врела вода, која е отровна, велат експертите.
Кога медот се загрева или готви, шеќерот и фруктозата го менуваат нивниот хемиски состав како резултат на таканаречениот ефект на „Maillard Reaction“. Исто така, загревањето или чувањето на медот на подолг период ќе го зголеми производството на токсичната супстанција HMF.
Инаку, HMF не се наоѓа само во медот, туку овој отров се создава секогаш кога шеќерот се загрева и карамелизира.Извор: srecna.republika.rs
ФОТО: Фрипик