Поточен од хороскопот: КАЛЕНДАРОТ НА НАРОДОТ

Долго пред хороскопот и астрологијата да станат планетарно популарни ...

Верувања и значења поврзани со секој месец од годината! Календарот на луѓето е поточен од хороскопот! Во античко време, одредени особини, доблести и недостатоци им се припишувале на лица родени во одреден временски период. Некои од овие верувања беа собрани во „Календарот на народот“ и се зачувани до денес ...

Јануари

Популарно познат како сечко, или само првиот месец од годината, студениот месец е познат по празниците што се славеле уште од античко време. Се верува дека годината ќе биде плодна ако јануари е што постуден и не е добро ако времето е топло овој месец. Вака се појави изреката „Студен јануари, Бог те чува“.

Луѓето родени во јануари, месецот на празниците, сакаат да се забавуваат. Тие се искрени и наивни, пијат многу, лесно избувнуваат, но исто така лесно се смируваат. Тие се чесни и со отворен ум, зборлести, склони кон забава и затоа се омилени меѓу сите.

Февруари

Февруари е чуден месец - краток и несигурен. Народот веројатно му дал само еден прекар - вода. Со вода сè оди брзо. Сè уште е студено, така што никој не ја напушта куќата и нема работа на нивите.

Кој е роден во февруари, треба да знае дека ова е исто така неговиот најсреќен месец во годината. Тогаш сè ќе му поаѓа рака и ќе има многу напредок.

Луѓето родени во февруари учат многу, па затоа често стануваат истакнати луѓе и интелектуалци. Тие сакаат да патуваат и да запознаваат нови луѓе. Опасноста демне од нивниот ум, тие мора да внимаваат да не станат премногу горди. Кога станува збор за здравјето, претежно имаат проблем со нозете, очите и забите.

Март

Нашиот народ го замислува овој месец како чудена баба која лесно се премислува. Оттука, во март може да падне голем снег, но одеднаш може да се стопи и да се загрее како да е лето. Затоа народот вели: „Подобро е змијата да ве гризне отколку мартовското сонце да те загрее“.

Луѓето родени во март се добри работници и затоа се омилени на работа. Тие се попустливи и тешко се лутат, но кога еднаш ќе пламнат на некого, тие засекогаш го „прецртуваат“ затоа што тешко простуваат. Тие се познати по чесност и треба да се оддалечуваат од лоши друштва.

Среќен месец е јануари, а во мај може да очекуваат беда и штета. Кога станува збор за здравјето, тие треба да ги чуваат колената, забите, склони се кон срцеви заболувања.

Април

Народот секогаш гледа што се случува во природата. Природата се буди, па затоа е поубаво за секого. Луѓето велат дека не е добро ако е суво. Постои изрека: „Ако април е влажен, тогаш е добро“.

Родените во април се со ведар дух, вредни и доронамерни. Тие имаат тенденција да бидат шегаџии (на крајот на краиштата, Денот на шегата е во нивниот месец) и оние на сопствена сметка. Тие се омилени во општеството затоа што сакаат да се забавуваат, а чувањето во тајни им е специјалност. Како и да е, тие можат да бидат тврдоглави, па затоа тешко примаат совети дури и кога се со добра намера. Здравствено, болести на цревата и главоболки треба да бидат контролирани.

Мај

Овој месец е цветна градина. Нашиот народ вели дека тогаш се заљубува дури и оној кој нема таква природа.

Тоа е причината зошто луѓето родени во мај се такви. Тие се весели и ведри по природа. Остар поглед, склони кон наука и учење. Тие се паметни, така што ќе можат лесно да заработат пари, но исто така брзо трошат и можат да предизвикаат многу проблеми. Тие се навидум мирни, но всушност лесно се избувнуват и тогаш многу зборуваат. Станува збор за луѓе со отворен ум кои веднаш кажуваат  што сакаат и што мислат за личноста.

Април им е баксузен месец  и тогаш тие ќе направат секакви штети. Треба да се грижат за заболувања на стомакот.

Јуни

Јуни се смета за пресвртна точка кај народот  што „одлучува“ како ќе биде остатокот од годината. За него се вели: „Студен јуни цело лето уништува“.

Кој ќе се роди овој месец ќе биде разумен, ќе сака да носи убаво и чисто, но нема да се грижи многу за учење во науката. Тие се застапници на вистината и уметноста кои не сакаат да претеруваат со храна, ниту пијат, ниту лажат, ниту измамуваат. Тие често се лековерни, но од таа причина среќата ги следи, па затоа честопати се успешни во трговијата и заработувањето пари.

Тие треба да ги чуваат рацете и нозете, бидејќи овие делови од телото се најподложни на болести.

Јули

Додека не слушнале за Јулиус Цезар и римскиот календар, овој месец нашите ги нарекоа жетвар, изгор, јули ... Летото е во тек и топлината е во полза.

Луѓето родени овој месец ќе бидат склони да прават добри дела, полни се со разбирање, праведни и затоа се фаворизирани во чесни и љубезни луѓе. Исто како и летото, кое сите го сакаат и уживаат, луѓето во јули се сакани и среќни во љубовта. Тие брзо се лутат, но гневот брзо заминува.

Ќе бидат најсреќни во јули и август, но народот вели дека од молњи треба да се чуваат особено. Тие се склони кон болести на градите и забите.

Август

Нашиот народ овој месец го викал гумно. Летото полека завршува и веќе има некои што мислат на работата која ги очекува во есен. Оттука и изреката: „Колку повеќе врне дожд во август, толку повеќе вина ќе има, но колку е погуст дождот во август, толку е потенко виното во октомври“.

Во август се раѓаат љубезните и милостиви луѓе што сите ги сакаат. Бидејќи тие се доблесни, често не гледаат злоба кај другите и како резултат на тоа, се повредуваат. Луѓето велат дека тагата не им е туѓа, но дека добро се справуваат со неа. Луѓето родени овој месец се спремни за учење и имаат огромна моќ и дарба кон уметноста.

Нивниот најсреќен месец е јуни, а страдаат од очни заболувања и забите.

Септември

Луѓето велат: „Она што август не прави, септември го готви“. Исто така, се верува дека почетокот и крајот на септември е ист, и популарно е познат како вински и гроздобер.

Затоа не е изненадување што најголемите фанови на „добрата капка“ се раѓаат во септември. Овие луѓе ја сакаат кафеаната, добро време и друштво. Можеби се лути, но секогаш праведни. Тврдоглави се и не се откажуваат од своите планови лесно. Тие се и талентирани луѓе, добри во бизнисот, па затоа кога зборуваат, сите ги слушаат.

Секој бизнис ќе биде успешен во септември, но октомври е месец на нивната најголема среќа. Тие треба да го чуваат грбот затоа што им е најболен дел, иако нивното здравје е генерално многу добро. Ако внимаваат, тие ќе достигнат длабока старост.

Октомври

Во народот се верува дека октомври селаните најмногу го сакаат овој месец бидејќи ги собираат плодовите на нивниот годишен труд и сите оние кои се заљубиле во мај сега планираат свадба. Оттука и народното име за овој месец - свадбар. Познат е и како листопат и дождлив, доволно е да се запамети дека зимата не е далеку.

Луѓето родени во октомври се проблематични по природа и многу е важно како тие биле израснати во детството. Ако како деца се „испуштат од раце“можат да бидат злобни, алчни, склони кон лаги и измами. Но, со добро воспитување, тие исто така можат да бидат многу квалитетни луѓе кои прават добри дела и за возврат не бараат ништо. Тие се весели по природа и тешко се лутат.

Во зима, тие се болни, страдаат од болки во коските, па затоа треба добро да се чуваат.

Ноември

Во пазувите, како што се нарекува ноември, има дури неколку куќни слави. Како и да е, започнува зимата, а изреката вели: „Колку порано зимата почнува да беснее, толку побрзо ќе избледи“.

Месецот на славите раѓа весели  и добри луѓе, забавувачи во друштвото. Луѓето родени во ноември се разумни, паметни и праведни. Тие се талентирани говорници, така што можат да мислат на работни места каде што јазикот ќе им служи добро.

Единствено од што треба да се чуваат е нивниот карактер- кога брзо избувнуваат, тие гневно кажуваат и што не мислат. Во декември, што и да започнат да прават ќе биде добро за нив. Тие страдаат од заболувања на градниот кош и главоболки.

Декември

Секогаш студен. Сепак, луѓето се радуваат на тоа - поминува уште една година. И кога ќе дојде следната година, се’ започнува од почеток.

Ова е причината зошто лицата родени во декември се исто така филозофски настроени. Тие знаат дека сè се повторува, па затоа се сталожени, смирени и тешко се лутат - тие знаат дека сè поминува. Тие споделуваат добри совети и се сметаат за мудри луѓе.

Овие луѓе сакаат патувања и не можат да бидат сместени на едно место. Затоа, тие можат да бидат авантуристи. Јануари е среќен месец за нив. Здравствено, страдаат од болка во стомакот и нозете, па затоа овие делови од телото треба да бидат заштитени.