Познатиот доктор Радловиќ тврди дека ова треба да се јаде за долг и здрав живот: Сите се изненадени

Радловиќ предупреди дека не треба да им даваме млечна чоколада на децата ако сакаме да живеат долг и здрав живот

Комбинацијата на млечна маст и шеќер сахароза која дава фруктоза е најдобриот начин за затнување на нечии крвни садови.

Парче леб намачкано со маст и пипер е многу поздрава исхрана од млечното чоколадо, изјави д-р Недељко Радловиќ, педијатар на Универзитетската детска клиника и претседател на Педијатрискиот оддел на Српското лекарско друштво.

Радловиќ предупреди дека не треба да даваме млечно чоколадо на децата ако сакаме да живеат долго и здраво.

- Овој десерт е најлошото нешто што може да се препорача некому. Комбинацијата на млечна маст и шеќер сахароза која дава фруктоза е најдобриот начин да се затнат нечии крвни садови, односно да се добие атеросклероза. Затоа треба да ја промениме свеста на децата и родителите и наместо млечно да им понудиме темно чоколадо, кое е многу поздраво – објаснува овој познат педијатар.

Тој тврди дека децата во Србија се повеќе се дебели поради нездравата исхрана во која доминира млечното чоколадо. Затоа, вели, во пракса се среќава со деца кои веќе имаат промени во зглобовите поради килограмите, но и деца кои имаат висок крвен притисок и предиспозиција за дијабетес.

Експертите предупредуваат дека млечното чоколадо е како некоја поводена верзија, чиишто добри вредности се ставени на страна на сметка на добриот вкус. Содржината на делови од какао е до три пати помала од онаа на темното чоколадо, додека додаденото млеко содржи заситени масти кои го зголемуваат нивото на холестерол. Друг факт е дека млечното чоколадо содржи повеќе шеќер од темното чоколадо, што последователно го зголемува апетитот, додека темното чоколадо нема таков ефект.

Проф. Д-р Љубомир Пфаф, еден од најистакнати нутриционисти во Србија на сите времиња, рече дека лебот и путерот се подобри од чоколадото.

- Се што имаш во чоколадо имаш во леб. Но, ако додадете животински масти во лебот, тогаш имате и витамини А, Д, Е и К. Ако таа маст ја намачкате и на кафеавиот леб, тогаш во организмот го внесувате и комплексот Б-витамини, кој е поздрав од млечното чоколадо – советуваше Пфаф.


Foto: KCN Printscreen