Правилото „Проверка на вратот“ ќе ви открие дали треба да вежбате во случај на болест?

Многу практични совети кои ќе ви овозможат надминување на здравствените проблеми.

Луѓето кои се физички активни, дневно вежбање во теретана, трчање на неколку километри на отворено или дневно пешачење - периодот кога ќе се разболат многу тешко може да им падне, и заради болеста и заради грижата дали ќе се вратат или нема во форма?

Таквите лица се најзаинтересирани дали смеат во теретана и колку вежбање им е дозволено?

Новите истражувања се обидоа да одговорат на ова прашање од лекари кои се специјализирани за спортска медицина. Според нив, обуката во случај на болест зависи од сериозноста на самата болест. Ако е настинка во прашање, вежбањето е прифатливо, но ако е нешто посериозно, подобро не.

Лекарите советуваат да се избегне вежбање во случаи на висока температура или треска, бидејќи самото вежбање ја зголемува телесната температура и може да ја влоши ситуацијата. Правилото што се применува при одлучувањето дали да се вежба или не се нарекува „проверка на вратот“. Ако симптомите се над вратот, може да се вежба, ако се наоѓаат под вратот - тогаш не. Сепак, ова е ризично затоа што има многу симптоми кои се над вратот, а вежбањето ги влошува.

Еве неколку совети за тоа што да направите и какви вежби се за специфични заболувања:

Во случаи на вртоглавица, треба да се избегне кревање тежина, бидејќи тогаш можете да ја влошите само координацијата на телото и да се повредите.

Луѓето кои прават аеробни вежби во случај на настинка треба да го задржат интензитетот на вежбата на ниско ниво.

Аеробното вежбање може да помогне при појава на настинки бидејќи тие ги отвораат дишните патишта и создаваат подобро чувство, пред се заради ослободување на мускулни релаксирачи и ендорфин кои го подобруваат расположението. Сепак, поголем интензитет на аеробни вежби го става телото под притисок и потоа состојбата се влошува.

Совет за секој што сака што поскоро да се врати во теретана е да изостави два тренинга по подобрувањето за целосно да се опорави.

Меѓутоа, ако одлучите да вежбате и сте болни, подобро е да го сторите тоа сами кога сте дома или во паркот бидејќи постои голема веројатност дека ќе ја раширите болеста на сите околу вас во салата.

Болени или не, се советува да ја избришете опремата и опремата што ја користите во теретана пред и после вежбање. Со тоа ќе се намали ризикот од пренесување на бактерии.

Добрата вест за сите што тренираат е дека ако редовно вежбате, тогаш сте многу помалку подложни на инфекции и настинки. Таквите лица имаат добро воспоставен имунолошки систем токму заради вежбање. Дури и во случај на болест, тие закрепнуваат многу побрзо од лицата кои немаат ваков вид физичка активност.

Препораки

На крај, на сите им се препорачува да започнат со работа и да си помагаат со физичка активност. Секој вид вежбање или трчање му помага на телото да добие отпорен имунитет на разни болести и проблеми. Покрај тоа, хигиената не треба да се заборава.