Путин го воскресна Небесниот ѕвер: Најдобриот бомбардер во светот владее на небото над Русија (ВИДЕО)

Како што се наведува во соопштението на руската воена индустрија, стратешкиот бомбардер Ту-160М со фабрички број 8-04 е еден од најдобрите руски воени авиони.

Овој авион е изработен од советски делови и не е модел на модернизирана верзија на бомбардерот - Ту-160М2.

- Авионите претрпеа мала модернизација, моторите останаа стари - објасни изворот.

Рускиот претседател Владимир Путин е поттикнувач на производството на овие авиони бидејќи го смета за најмоќни.

Сериското производство на Ту-160, кое започна во Казан во 1984 година, беше прекинато во 90-тите години, откако Борис Елцин во 92-та година објави дека престануба да ги набавува овие авиони.

Во 1997 година започна работата за продолжување на производството: два авиони беа создадени од стари делови кои се сочувани во компанијата.

Во моментов (барем како што што официјано е наведео) во руските воздухопловни сили има 11 авиони Ту-160 и 5 Ту-160М.