Путин влегол во куќата во пламен за да ги спаси ќерките

Политичката судбина на Владимир Путин нема аналози во советската и модерната руска историја, а некои епизоди од животот на претседателот на Русија најдобро ги илустрираат неговиот карактер, според германскиот биограф на Путин, политички научник и новинар Александар Рар.

Александар изјави дека тој лично го прашал Путин дали пожарот во 1996 година во неговата куќа во близина на Ленинград е точен. Рускиот претседател му потврди дека оваа приказна е вистинита.

„Тој беше со пријател во сауна кога куќата почна да гори. Тој се стрча кон вториот кат, каде што спиеја неговите ќерки и ги предаде на пријател. Тој ги спаси нивните животи “, рече Рар.

Тој трчаше таму каде што спиеја ... Вака Путин ги спаси ќерките.

По втор пат, Путин влегол во запалена куќа во потрага по куфер, каде се чувала готовина.

„Путин виде дека сите пари се изгорени и само неговиот крст е недопрен“, додаде Рар.

Тој призна дека водел многу професионална грижа при уредување и подготовка на „биографијата на советската елита“, но биографијата на Путин, како што рече, е многу различна од „старите елити“. Тоа беше сосема различен модел во кариерата.

Рар истакнал дека Путин е „најзначајниот политичар на 21 век“, кој создаде нова земја со помош на силна волја и свои идеи. Експертот објасни дека „толку силен политичар ретко се појавува во поновата историја“.

„Тој е од обично семејство, неговите родители биле многу едноставни луѓе. За време на падот на Источна Германија, КГБ и СССР, тој исто така доживеа пад, но сепак се врати на врвот. Овие динамики, овие подеми и падови - ова беше сосем различно од биографијата на Елцин и другите советско-руски службеници “, заклучи Рар.