Разлика меѓу обрежан и необрeжан-Експертите објаснија, еве по што се разликуваат интимните односи

Иако научниците од САД обично ги нагласуваат здравствените придобивки од обрежувањето, овојпат собравме податоци од научни истражувања од целиот свет и ги донесовме главните разлики во хигиената и интимните односи во зависност од тоа дали мажот е обрежан или не.

Чувствителност

Иако обрежувањето не влијае на либидото или функционирањето, факт е дека отстранува половина од кожата на пенисот. Ова значи дека неврорецепторите кои се исклучително чувствителни на лесен допир се губат, велат научниците од Кореја. И не само тоа, друго истражување на Универзитетот во Мичиген потврди дека најчувствителниот дел од пенисот на обрежаниот маж е местото каде што се наоѓа засекот на обрежувањето. Можно објаснување е дека после обрежувањето пенисот некако се брани од понатамошни повреди, па станува помалку чувствителен.

Ризик од инфекции

Кога мажот е необрежан, има поголеми шанси течностите да се соберат помеѓу глансот и кожичката, што е вистинска средина за развој на бактерии. Затоа жените со необрежани партнери имаат поголеми шанси да заболат од бактериска вагиноза, тврди д-р Суприја Мехта, епидемиолог од Чикаго. Исто така, необрежаните мажи можат полесно да пренесат сексуално преносливи болести, вклучително и габична инфекција, ХПВ и ХИВ.

Чистота

Како што на жените им е тешко да ги одржуваат чисти сите набори на усните, така и на обрежаните мажи не им е лесно да се чуваат чисти цело време. „Иако повеќето необрежани мажи немаат проблем да ја одржуваат чистата област под кожичката, тоа е повеќе работа“, објаснува урологот Карен Бојл. Поради ова, некои жени може да чувствуваат дека необрежаните мажи се посвежи, поради што и за време на сексот може да се чувствуваат поопуштено, објаснува гинекологот Алиса Двек.

Задоволство

Не постои точен одговор за тоа како обрежувањето влијае на женското задоволство. Една неодамнешна студија во Данска покажа дека жените со обрежани сопружници се двојно понесреќни во кревет од жените со необрежани партнери (иако некои други студии дошле до спротивен заклучок). Еден од начините на кој кожичката може да биде алатка за женско задоволство е тоа што се собира околу основата на пенисот, и обезбедува дополнително триење со женскиот клиторис при пенетрација.

Болка

Жените со обрежани партнери имаат три пати поголема веројатност да искусат сексуална болка отколку жените со необрежани мажи, покажа данска студија. „Необрежаниот пенис е многу помазен и има кадифено чувство“, вели урологот Дариус Падук. Така, за жените кои имаат проблеми со мокрењето, многу попријатно е да имаат секс со необрежан партнер. Падук додава дека на мажите со кожичката им треба многу помалку лубрикант за време на секс или мастурбација, бидејќи нивните пениси се природно повлажни.


Foto: Profimedia