Рецепт стар 2.000 години за спартанска „црна супа“ - се верувало дека ова јадење го челичи телото, а една состојка е особено интересна.
Спартанците биле познати по воена вештина, дисциплина и скромност во сè, дури и во храната. За нив луксуз и уживање не постоеле - храната била само средство за преживување. Најважниот дел од нивната исхрана бил мистериозниот оброк познат како „црна супа“.
Оваа супа, темна боја и направена од свинска крв, зачинета со оцет, кромид и ловоров лист, била основата на нивната исхрана. Готвачот Макс Милер го пресоздаде рецептот за оваа супа, која во другите антички градови беше наречена „хоророт на кујната“.
Иако рецептот за ова јадење е изгубен низ вековите, главните состојки се познати, а Милер ги искористил своите кулинарски вештини за да го оживее овој спартански кулинарски „специјалитет“.
Спартанската кујна ги одразувала основните доблести на Спартанците - дисциплина и строгост. Можеби токму нивната гастрономија придонела за нивната природа, како што заклучил еден патник од Сибари во јужна Италија. Легендата вели дека, додека ја варел „црната супа“, изјавил дека сега разбира зошто спартанските војници оделе толку лесно право во смрт - за никогаш повеќе да не мора да ја јадат таа храна.