Револуционерно: Гугл мапираше дел од човечкиот мозок до најситен детал

Картата на мозокот, која е достапна бесплатно на Интернет, покажува 50.000 клетки во три димензии што сочинуваат 130 милиони синаптички врски. Податоците зафаќаат 1,4 петабајти, што е приближно 700 пати повеќе од капацитетот на складирање на просечниот модерен компјутер.

„Оваа мапа е толку полна со податоци што експертите сè уште не биле во можност детално да ја испитаат“, вели експертот Вирен Џеин од „Гугл“.

„Ова е прв пат да ја видиме вистинската структура на толку голем дел од човечкиот мозок“, рече биологот Кетрин Дулац од Универзитетот Харвард.

Проектот за мапирање на мозокот го започна Џеф Лихтман од Универзитетот Харвард откако доби истражувачки цели на дел од мозокот на 45-годишна жена со епилепсија отпорна на лекови. На пациентката и бил отстранет левиот хипокампус, што бил извор на нејзините напади. Хирурзите исто така морале да отстранат одреден дел од здравото мозочно ткиво кое го покривало хипокампусот.

Лихтман и неговите колеги веднаш го зачувале примерокот на мозокот и потоа го обоиле со тешки метали како што е осмиум, така што надворешните мембрани на секоја ќелија може да се видат под електронски микроскоп. Потоа, тие исекле дел од мозокот на парчиња дебели околу 30 нанометри, што е околу илјадати дел од дебелината на човечката коса, а секој дел го сликале со електронски микроскоп, пишува New Scientist.

После тоа, целата работа ја презеле Џејн и колегите од Google, склопувајќи ги дводимензионалните делови во тродимензионален волумен. Тие користеле АИ за реконструкција на синапсите што поврзуваат еден неврон со друг и етикетирање на различни типови клетки.

За време на оваа постапка, научниците пронашле мистериозни парови неврони длабоко во кортексот.

"Двете клетки беа насочени во спротивни насоки на истата оска. Никој не знае зошто", рече Лихтман.

Џејн и Лихтман биле дел од група која се залагала во 2020 година да го мапираат целиот мозок на глувче на слично ниво на детали.

"Целиот мозок на глувчето е само 1000 пати поголем од овој, егзабајт наместо петабајт. Претпоставувам дека тоа е нешто што ќе можеме да го направиме за десет години", рече Лихтман.

Мапирањето на целиот човечки мозок бара количина на податоци што е 1000 пати поголема. Лихтман наведува дека базата на податоци ќе биде „споредлива со количината на дигиталната содржина генерирана на Земјата во текот на годината“.