Рускиот „ЦИРКОН“ ги потопува надежите на непобедливата американска флота

Додека глобалното внимание е насочено кон „Ковид-19“ и последиците што ќе ги се сносат, пред сè, врз светските економии, Русија ја спроведува својата масовна воена балистичка програма, која може да ги направи своите сили глобална воена елита. Поточно, и според извештаите на руските државни новински агенции, во тек се тестови за хиперсонична ракета Циркон, скапоцен камен на руската морнарица.

1. „Циркон“ е со големина на брод...

2. Употреби и карактеристики

Балистичката моќ на новата ракета го привлече вниманието на американскиот печат во последните неколку дена, што ја дефинираше како „сценарио за кошмар“.

„Употребата на овие оружја на сите руски површински флоти е хипотеза на која работи руската морнарица. Но, кои се вистинските можности на новото балистичко оружје што Русија сака да го искористи за зајакнување на својата поморска сила? “

„Но, две интересни работи се случија во последните месеци. Прво, во јануари 2020 година Русија го лансираше првото лансирање на ракетата „Циркон“ од површинскиот брод Адмирал Горшков, првиот од новиот проект Фрегат 22350 за лансирање ракета од Баренцовото море на копно во северниот дел на Урал. Ракетата, наводно, летала повеќе од 500 километри. Следниот чекор е лансирање на Циркон од нуклеарни подморници. Но, еден месец пред тестот, директорот на најголемата бродоградба на Русија  изјавија дека сите нови руски воени бродови ќе бидат во можност да лансираат хиперсонични ракети кои летаат со брзина поголема од 5 Мах “, пишува американскиот магазин.

Поради својата големина и начинот на дизајнирање, ракетата „Циркон“ беше дизајнирана за употреба на кој било руски воен брод со опсег помеѓу 500 и 1000 километри. Иако Москва првично ја доведе во прашање својата имплементација само во подморската флота, тековниот проект се прошири и на површинските бродови за да се направи одбраната на територијата на Русија уште поширока и побезбедна. Не не само тоа. Според секоја веројатност, можностите за лансирање ќе бидат проширени и на копнените бази во текот на следните неколку години, со што употребата на овој балистички скапоцен камен ќе биде разноврсен.

„Циркон“ е „дете“ и природна замена за ракетите „Гранит“ и „Оникс“, активни уште од осумдесеттите години, но со подобрена не само ефикасност на пожар, туку и во однос на покривање на руската територија, но со поголем опсег од претходните верзија.

Благодарение на можноста да се примени на постојните уништувачи, откако фазата на тестирање ќе заврши, таа ќе биде веднаш подготвена за распоредување на фронтот во Руската морнарица.

УПОТРЕБИ И КАРАКТЕРИСТИКИ

Со брзини на крстарење до 11000 километри  на час, овие оружја се дизајнирани да се користат главно против непријателските противвоздушни системи и носачи на авиони.

Кога се користи во ескадрила составена од 6 до 8 проектили, како што е Гранит, таа ќе може да разменува информации за цел и пречки со други ракети користени во акцијата, за да обезбеди покриеност на податоците и можност за ефективно извршување напади.

Во моментов, иако се шпекулира дека такво и слично балистичко оружје е достапно за сите меѓународни ривали, руското решение би било најнапредно, бидејќи е единаесет пати побрзо од американската верзија.

Подигајќи ја досегашната конкуренција на оружје меѓу двете светски сили на уште повисоко ниво, Владимир Путин уште еднаш покажува дека сака да излезе од оваа трка за вооружување како победник. Тој е во водство во оваа трка затоа што е оди во прилог на сегашниот стенд-бај на Кина, иако Пекинг не претставува проблем за Москва, и обратно.

Сега останува само да почекаме каков ќе биде инженерскиот одговор на Соединетите држави, бидејќи Пентагон мора на некој начин да се спротивстави на она што во секоја смисла ќе стане оружјето за доминација на Кремељ на светските мориња.