Само една капка убива илјадници луѓе: 5 најсилни отрови на светот

Кога ќе се спомне зборот отров, најчесто помислуваме на арсен, цијанид или стрихнин... Но, всушност, најтоксичните работи во светот се релативно непознати. Најотровен од овие, но сè уште ни близу до првите три најсилни отрови, е тетродотоксинот. Скратено е како TTX и убива околу 50 Јапонци секоја година.

Овој многу силен невротоксин се наоѓа кај риби што се надувуваат. TTX се користи во вуду магија на Хаити, каде Бокорите (вуду свештеници) го мешаат со некои други состојки, за да се подготви прашок познат како coup de poudre, кој наводно предизвикува зомбификација, привремена вкочанетост, по што „починатиот е оживеан“. И покрај тоа, рибите што го содржат се сметаат за одличен деликатес и ви треба многу добро познавање на подготовката на таа риба за да не ве убие.

Општо, во анализата на отровот се пресметуватаканареченатаСмртоносна доза, а тоа е количина отров потребна за убивање на 50 проценти од популацијата, најчесто се наведува во количината по килограм тежина. Според таа скала, за TTX тоа е 300 микрограми / килограм ако се внесе орално, и 10 микрограми / килограм ако се инјектира, пренесува Conversation.

Проценката на токсичност не е лесна задача, а хемиската состојба на супстанцијата игра важна улога, како и начинот на кој се внесува. А сепак, во 1996 година, кога еден американски професор случајно испушти неколку капки диметил жива на рацете со гумени нараквици, тие навлегоа во гумата и продреа во кожата и за неколку месеци професорот заврши во кома.

Според проценката на токсичноста, ова се петте најсмртоносни отрови во светот за кои знаеме:

5. Рицин

Кога станува збор за овој отров, доволно е да се внесе во телото количината на големината од зрно сол - и смртта е неизбежна. Влегува во телото со вдишување и веднаш го напаѓа производството на протеини, целосно прекинувајќи го. За разлика од другите отрови на оваа листа, рицинот е бавен и трае околу три дена за да убие некое лице, оставајќи време за евентуален третман.

Тој беше употребен за атентат врз бугарскиот дисидент Георги Марков во Лондон во 1978 година. Стоеше на автобуската постојка и одеднаш почувствува удар во задниот дел. Зад него, виде човек како крева чадор од подот. Тој наскоро бил однесен во болница поради треска - и починал неколку дена подоцна. Аутопсијата откри мал црвен круг на задниот дел од долниот екстремитет, преку кој влегол отров во неговото тело, а тој бил отпуштен од воздушен пиштол скриен во чадорот.

Рицин се добива од семето на растението Ricinus communis, кое се одгледува за да се извлече масло од него. Смртоносната доза е 1-20 милиграми / килограм ако се зема орално, но многу помалку е потребно за смрт доколку се вдише или се инјектира.

4. VX

Единствено синтетичко соединение во првите 5 отрови е VX, нервен агенс, а употребата на овој гас се закани на Студената војна, но за среќа тоа не успеа. Само една капка што доаѓа во контакт со телото значи сигурна смрт затоа што нема лек за ова труење. Жртвата е парализирана и нејзините бели дробови веднаш откажуваат, што доведува до смрт.

Резултатите од обдукцијата покажале дека Ким Јонг Нам, полубратот на севернокорејскиот лидер Ким Јонг Ун, починал 15 до 20 минути по нападот со смртоносен нервен агент VХ. Смртоносната доза е околу 3 микрограми / килограм.

3. BTX

Батрахотоксин, или BТХ, е многу моќен невротоксичен отров присутен кај разни видови отровни жаби. Успешно беше синтетизиран во 1998 година.

Го користеле Индијанците од Северна Америка и ги натопувале стрелите во отров, со смртоносна доза од 2 микрограми на килограм. Убива со мешање на натриум јони во клетките на мускулите и нервите и, конечно, доведува до срцева слабост. Интересно е што, жаби родени во заробеништво не се отровни, што укажува на тоа дека отровот доаѓа од нивната исхрана. Смртта настанува за неколку минути.

2. Маитотоксин

Постојат голем број на моќни морски отрови, како што се сакситоксини, и тие се вообичаен виновник на труење на желудникот како резултат на конзумирање на школки и слични морски плодови.

Маитотоксин е најсмртоносната материја што е опишана. Формирана е од планктон динофлагелат и има многу комплицирана структура, што им дава огромен предизвик на хемичарите во обидот да го синтетизираат овој отров. Тоа е кардиоотоксин, што значи дека го зголемува протокот на јони на калциум низ мускулната мембрана на срцето, предизвикувајќи тој орган да откаже. Се умира веднаш.

1. Ботулински токсин

Ова е отров кој беше препознаен во средината на 19 век како причина за сериозната и смртоносна болест наречена ботулизам. Токсинот се излачува од анаеробната бактерија Clostridium botulinum. Од седумте имунолошки различни типови, човечкиот вид е отровен А, Б и Е. Човекот обично се заразува со заразена храна, а можна е и зараза од рана. Токсинот на ботулин е смртоносен затоа што предизвикува парализа на мускулите. Го блокира преносот на нервните стимули на невромускулната плоча (спој на нервите и мускулите) бидејќи го спречува ослободувањето на ацетилхолин на нервните завршетоци, спречувајќи го пренесувањето на нервните стимули во мускулите, така што тие остануваат парализирани. 

Само една капка од овој отров е доволна за да убие стотици, па дури и илјадници луѓе! Ботолинот го напаѓа централниот нервен систем предизвикувајќи белите дробови и срцето да престанат да функционираат. Она што е зачудувачко е што најтоксичниот отров во светот се користи секојдневно во медицината! Се наоѓа во ботоксот, кој првенствено го користат жените за да се„разубават“, а тој е виновникот ако ботоксирањето резултира со смрт! Леталната доза е 1 нанограм / килограм.