Се појави нов хороскопски знак: Проверете дали вие сте Змијоносец

Се појави уште еден хороскопски знак, Змија, сместен помеѓу Шкорпија и Стрелец, на кој припаѓаат лицата родени меѓу 29 ноември и 17 декември.

Имено, деновиве повторно се појави ексклузивната вест за појава на нов, 13-ти хороскопски знак под името Змија, што наводно ги менува самите основи на кои почиваат астролошката наука и практика.

Американскиот астроном Парк Канкл предизвика вистински немир со својата изјава дека позицијата на Земјата во однос на Сонцето е променета во последните 3.000 години и дека како последица на тоа предизвикува промена на хороскопските знаци.

Овие промени се тешки бидејќи тие значително ќе го комплицираат создавањето хороскопи и ќе спречат употреба на тековни компјутерски алгоритми.

Змијата (лат. Офихус) е инаку една од 88 модерни и 48 оригинални со сoѕвездија на Птоломеј. Новиот хороскопски знак ги вклучува оние родени помеѓу 29 ноември и 17 декември.

Некои од карактеристиките на родените во ликот на Змија се чесност, интелект, екстремна сексуална привлечност, подложност на промена и љубомора.

Канкл смета дека додека Земјата и Сонцето се одвиваат бавно, така и знаците полека се менуваат, а многумина кои длабоко веруваат во хороскопот можат да бидат разочарани кога откриваат дека не се хороскопскиот знак за кој мислеле дека биле.

Со овие промени Риби стана Водолија, а Девицатапросперитетен Лав.

Најблагородната Водолија ќе стане строг Јарец - така се верува дека љубителите на хороскопот ќе бидат оставени прилично изненадени и запрепастени од таквата поделба.

Веќе подолго време има полемики меѓу современите астролози околу потребата да се смените во Зодијакот, а Канкле и слични како него тврдат дека вториот дел од Шкорпија и почетокот на Стрелецот треба да биде Змија, со аргумент дека Јарецот не започнува пред 19 јануари, затоа што дури тогаш почнува да поминува Сонцето, гледано од Земјата со соѕвездие.

Астрологијата, додава тој, се заснова на четири сезони, секоја со својот почеток, средина и крај, сите заедно сочинуваат 12 хороскопски знаци. Според него, не постои ништо што се нарекува 13-ти знак на Зодијакот.

Историја: Тековната поделба на хороскопските знаци датира од античкиот Вавилон, кога астролозите решија да го поделат небото на делови од 30 степени и им доделија архетипски симболи, кои потоа ги претворија различните цивилизации во нивните хороскопски знаци.

Во Вавилон, астрологијата се сметала за најтипична форма за предвидување на иднината. Во периодот од околу 5 век п.н.е., биле изготвени првите ѕвездени графикони.