Се повеќе европски земји во темноцрвена зона: Објавена нова корона мапа

Европскиот центар за контрола и превенција на болести (ECDC) ја ажурира корона картата секој четврток. Станува збор за приказ на присуство на КОвид-19 по земји според кој земјите - членки на ЕУ усвојуваат мерки и ги одредуваат правилата за влез од одредена земја точно според бојата што земјата ја има на оваа карта.

Боите за одделни области се одредуваат со комбинација на потврдени случаи на инфекција во изминатите 14 дена на 100.000 жители и процентот на тестирано население.

Најновата мапа на корона покажува дека ситуацијата во цела Европа се менува на полошо. А, каква е состојбата и на Балканот прочитајте на Фактор.мк


Фото: freepik