Секоја чест:Роџер Федерер обезбеди школување и храна за милион деца

Швајцарскиот тенисер Роџер Федерер е вклучен во бројни филантропски настани од формирањето на својата фондација во 2004 година.

Неговиот основен фокус на фондацијата е да го подобри образованието за децата, особено на места каде што имаат исклучително ограничен пристап. Во изминатите 15 години, Федерер отвори училишта низ целиот свет. Во Малави, во Јужна Африка, а веќе има изградено над 50 предучилишни установи.

За време на една од неговите посети на училиштата во Малави, Федерер рече: „Јас сум толку среќен и емотивен што можам да видам одлично образование со ваков квалитет овде - тоа е многу необично. Заедницата е толку посветена да им помогне на децата, тоа е толку важно како основа за учење “.

Во 2015 година, фондацијата Роџер Федерер рече дека тие се надеваат дека ќе нахранат и ќе учат еден милион деца до 2018 година. Целта изгледаше неверојатна, но фондацијата беше во можност да го исполни ветеното.

Откако целта беше завршена, извршниот директор на фондацијата Роџер Федерер, Хандел, рече дека било напорна работа за да се види нивната задача и успехот.

„Потребно е многу работа и решеност да се постигне оваа неверојатна работа. Немаше друга можност освен да се постигне оваа цел, бидејќи Роџер секогаш ги постигнува своите цели. Има еден милион деца кои имаат најголем квалитет во образованието во училиштето, предучилишното, градинката. Еден милион деца сега имаат подобра шанса да го направат својот живот подобар, да најдат работа, да излезат од сиромаштијата… Роџер верува во зајакнувањето на луѓето и нивниот потенцијал. Ова е фундаментална вредност во нашата секојдневна работа. Ние силно веруваме дека раното образование е едно од најмоќните оружја за зајакнување на децата кои излегуваат од сиромаштија. Всушност, докажано е дека образованието ги прави луѓето подобри граѓани, да бидат поподготвени кога станува збор за справување со проблемите и тие да имаат повеќе инструменти за управување со нивниот живот “, рече Хендел.

Федерер има освоено 20 титули во Гренд Слем синглови, што е најмногу во историјата од страна на машки играч, и го задржа светското прво место на рангот на АТП со рекордни вкупно 310 недели. Тој исто така е единствената личност што четири пати ја освои наградата за спорт за личност на годината на БиБиСи.