Што е 5G мрежа, како работи и зошто би ни ги променила нашите животи?

Петтата генерација на мобилен интернет, позната како 5G мрежа, се очекува да го промени начинот на кој луѓето живеат и работат. Значително е побрз од мрежата 4G LTE и ќе може да издржи повеќе поврзани уреди, а неговите додатоци ќе овозможат нов вид технолошки уред.

Зошто 5G?

Компаниите се натпреваруваат, која порано ќе има побрза и поголема 5G мрежа, а земјите од целиот свет се натпреваруваат да бидат првите што ја применуваат на национално ниво. Желбата за 5G мрежа се должи на нејзините придобивки, за кои се очекува да поттикне технологија за трансформација во деловните, инфраструктурните и други области.

Добрите страни на 5G?

Најголемата прашина се дигна како резултат на брзината на мрежата 5G, но има и други придобивки - ќе има подобар проток, што значи дека ќе може да се поврзат повеќе уреди беспрекорно од порано, така што нема повеќе проблеми со Интернет на места кои се полни со луѓе. Покрај тоа, 5G ќе го намали и времето потребно за телефонот да се поврзе со серверот на виртуелна нула. Згора на тоа, комуникацијата со платформите ќе биде побрза и полесна.

Како работи 5G?

Со мрежата 5G, сигналот се шири преку нови радио бранови, за кои е потребно ажурирање на радио и друга опрема во мобилните кули. Постојат три различни методи за градење на мрежа од 5G, во зависност од видот на медиуми што ги има безжичниот оператор: низок опсег (голема покриеност, но само 20 проценти побрзо од мрежата 4G), висок опсег (широко распространетост), но сигналот не се шири добро и тешко може да помине низ тврди површини) или среден опсег (правилен баланс помеѓу брзината и покриеноста).

За да функционира мрежата 5G, многу мали ќелии мора да бидат инсталирани во транспаренти, улични ламби, sидови и кули кои треба да бидат на релативно кратко растојание едни од други.

Која ќе биде брзината на преземање?

5G се очекува да биде 10 пати побрзо од мрежата 4G LTE во најдобар случај, но некои експерти велат дека може да биде и до 10 пати побрзо од тоа. Тоа е доволно брзо за да преземете двочасовен филм за помалку од 10 секунди, за разлика од 7 минути што ви се потребни во најдобри услови со 4G мрежа. Специфичната брзина на преземање ќе зависи од голем број фактори, како што се локацијата и мрежниот сообраќај.

Како можете да користите 5G?

За да се поврзете на мрежата 5G, мора да имате телефон кој ви овозможува да ја користите оваа мрежа. Samsung, Motorola, Huawei, LG, OnePlus и неколку други производители на мобилни уреди веќе нудат телефони од 5G. Apple се очекува да има 5G iPhone во есен 2020 година. Некои компании веќе работат на инсталирање на лична мрежа 5G за да ги уживаат нејзините придобивки веднаш.

Дали има некои недостатоци?

Целосно усвојување на 5G мрежа ќе трае неколку години, според GSMA, половина од мобилните врски ќе бидат 5G до 2025 година (другата половина ќе користи постара технологија како што е 4G или 3G). Покрај тоа, во прашање е и безбедноста на  мрежата 5G, особено затоа што технологијата на која ќе се потпираат автономни автомобили и здравствени системи ќе зависи од таа мрежа.