Што мора да знаете ако мислите дека ве каснал заразен крлеж?!

Ризикот од каснување од крлеж и развој на Лајмска болест зависи од многу фактори како што се: географска локација, сезона, тип на крлеж и колку долго крлежот бил прикачен на кожата.

Иако многу луѓе веднаш одат на лекар по каснување од крлеж во страв од Лајмска болест, ризикот од заразување со инфекција што се пренесува преку крлеж е прилично низок, дури и ако крлежот бил закачен, нахранет и всушност носи инфективен агенс. Крлеж кој не се закачил (а со тоа сè уште не го испил својот крвен оброк) не пренел никаква инфекција. Бидејќи крлежот што пренесува Лајмска болест обично се храни повеќе од 36 часа пред да ја пренесе спирохетата, ризикот од заразување со Лајмска болест од забележано каснување од крлеж, на пример, е само 1 до 3 проценти, дури и во областите каде што болеста е присутна. Сепак, ризикот е значително поголем ако крлежот се хранел >72 часа.

Бактеријата која предизвикува Лајмска болест, Borrelia burgdorferi, лежи во мирување во средното црево на крлежот и станува активна дури по изложување на топол крвен оброк кој влегува во цревата на крлежот. Кога е активен, организмот навлегува во плунковните жлезди на крлежот. Додека крлежот се храни, мора да се ослободи од вишокот вода преку плунковните жлезди. Така, крлежот буквално ќе ги плункува бактериите додека се храни, а со тоа ќе ја пренесе инфекцијата на домаќинот.

Правилниот начин да се отстрани крлежот е да се фати крлежот што е можно поблиску до кожата. Потоа нежно повлечете го назад, внимавајќи да не го оштетите крлежот. Доколку некои делови од крлежот останат во кожата, тие сами ќе се отстранат.

Ако некое лице е каснато од тип на крлеж кој е носител на Лајмска болест, се препорачува еден од двата пристапи:

- Превенција и лекување доколку се појават знаци или симптоми на инфекција

- Третирајте веднаш со превентивен антибиотик.

Ако лицето кое се плаши да се зарази со Лајмска болест се консултира со лекар, лекарот проценува дали е неопходен превентивен антибиотски третман. Третманот се спроведува само кај луѓе кои ги исполнуваат следниве критериуми:

Закачениот крлеж е идентификуван како возрасен или нимфален крлеж кој ја пренесува Лајмската болест.

Се проценува дека крлежот бил прикачен ≥ 36 часа (врз основа на тоа колку бил влажен крлежот или колку време поминало од изложувањето на отворено).

Антибиотик може да се даде во рок од 72 часа по отстранувањето на крлежот.

Пациентот не е алергичен на овој антибиотик.

Знаци на Лајмска болест

Без разлика дали се консултира лекар по каснување од крлеж или не, каснатото лице (или родителите, ако е дете) треба да ја набљудува областа на каснувањето за ширење на црвенило, што би укажало на карактеристичната „еритема мигранс “. Кај луѓето со еритема мигранс, осипот се појавува во рок од еден месец по каснувањето од крлежот (обично во рок од една недела од каснувањето од крлежот).

Ако се појават осип или други знаци или симптоми кои укажуваат на Лајмска болест, лицето треба да посети лекар за правилна дијагноза и третман.

Доколку сакате да разговарате за оваа или која било друга тема, експертите на DokTok се достапни за консултации секој ден во неделата. Преземете ја апликацијата DokTok од #Google Play или од #App Store и закажете ја вашата видео консултација денес.


фото: принтскрин јутјуб