Што се случува кога некој ќе ве нокаутира?

Дали некогаш сте се запрашале што се случува со боксерите кога некој ќе ги нокаутира?

Дефинитивно најинтересното нешто во боксот е нокаут, моментот кога боксерот толку силно го удира противникот што буквално го онесвестува. Со децении, овие модерни гладијатори се сметаа за врвни спортисти и борци кои се стремат да го одржат овој спорт жив и популарен. Сепак, светот на боксот не е толку голем како што мислите. Сигурно сте ги слушнале многуте митови и приказни што го следат боксерскиот свет. Најпопуларниот од сите е оној што вели дека голем број удари во главата може да ве „осакатат“ доживотно.

Овој мит е докажано дека е вистина. Силните удари во главата предизвикуваат голем број на нервни клетки во вашиот мозок да умираат секој пат, и како што веројатно знаете, нервните клетки не се обновуваат. Така, силните удари и траума на главата може да доведат до сериозни проблеми во подоцнежниот живот на боксерот. Вистински пример за ова е Мухамед Али. Поранешниот светски шампион и легендарен спортист имаше Паркинсонова болест.

Овој пат, решивме да ви покажеме што всушност се случува со телото кога ќе бидете изложени на силен удар. Боксерот Џовани Лоренцо ќе биде нашиот пример. Тој беше тешко нокаутиран на еден натпревар, а тој нокаут го сними специјална камера. Оваа камера ни овозможи да го видиме овој нокаут во бавна снимка.

Во клипот, можеме да видиме дека главата на Џовани е под голем стрес и сила и дека неговата кожа буквално се одвојува од неговото лице. Раката на професионален боксер може да се движи со брзина од 50 км / ч и да произведе сила од 400 килограми.

Ненадејна промена во брзината на главата предизвикува мозокот брзо да се движи во черепот и буквално да ги погоди sидовите на черепот, што доведува до потрес на мозокот, несвестица и смрт на нервните клетки.

Следниот пат кога ќе гледате бокс натпревар, запомнете дека овие момци го ризикуваат своето здравје.