Што треба да направите по купување на половен автомобил

Купувањето автомобил е секогаш важен и одговорен чекор. Особено, ако не е купен нов, туку половен автомобил. Во овој случај, зголемената будност и одговорност треба да се применат не само во фазата на селекција, туку и веднаш по купувањето на автомобилот.
Ова е затоа што има голем број работи што секој искусен возач ќе ве советува да ги направите, дури и ако претходниот сопственик ве уверил дека сè е во ред со автомобилот.


1. Замена на течности

Ова е првото нешто што треба да се направи со било кој половен автомобил. Заменувањето на техничките течности е првиот чекор за да се обезбеди лична безбедност и правилно работење на сите единици на возилото.


Добро е, дури и на местото на купување да се открие точно каков вид на моторно масло користел поранешниот сопственик. Сепак, дури и ако веќе ги имате овие информации, најдобро е едноставно да го испуштите моторното масло и да го замените со ново.
Исто така, би било добра идеја да се замени и маслото на менувачот, антифризот, течноста за хидрауликата и течноста за бришачите.2. Ажурирање на потрошни материјали

Следната точка на задолжително одржување по купување на поволен автомобил е замена на сите потрошни компоненти. Ова е неопходно за да не се дојде до несакани последици за себе во најнеповолниот момент.


Најпрво треба да се заменат филтрите за гориво и воздух, приклучоците за искри и батерија, дури и ако тие изгледаат добро.
Во некои случаи е добро да се заменат и дисковите. Или барем треба темелно да се проверат. Ако километражата на возилото е поголема од 100.000 км, ременот се менува без двоумење.

Посебна точка се гумите кои треба многу добро да се проверат, дали се добри за уште да се користат или ќе треба да се заменат со нови.


3. Да се провери за корозија

Ако купениот автомобил веќе е користен 4-3 години, тогаш третманот со корозија на трупот е строго пожелна постапка. За тоа време, антикорозивната обвивка (ако има) може да истроши многу.


Во рамки на „програма минимум“, мора да се провери и обработи дното, сводовите со тркала, вратите, багажникот и точките на заварувањето. Бидете сигурни да нанесете антикорозивен производ ако претходно автомобилот претрпел каросерија.

Се разбира, пред таквиот "третман" куќиштето мора повторно да се провери за корозија и ако се најде, тоа мора да се елиминира однапред.