Сине мој, прости ми: Трогателна приказна за татко и син

Ова е само кратко потсетување за секој што работи напорно. Не смееме да дозволиме времето да не поминува без да поминуваме некое време со луѓе што многу значат за нас

Таткото се врати дома од работа доцна, уморен и нервозен. Неговиот 5-годишен син го чекаше на вратата, подготвен да праша нешто.

СИНОТ: "Тато, може ли да те прашам нешто?"

ТАТКОТО: "Да, секако, да речеме, што е тоа?"

СИНОТ: "Тато, колку заработуваш на час?"

ТАТКОТО: "Не е твоја работа. Зошто ме прашувате?"

СИНОТ: "Само сакав да знам. Те молам кажи ми, колку заработуваш на час?"

ТАТКОТО: „Ако веќе треба да знаеш, јас правам 50 долари на час“.

СИНОТ: "Тато, можеш ли да ми позајмиш 25 долари?"

Ова го налути татко му. "Ако единствената причина што ме прашуваш да ти позајмувам 25 долари е да си купиш играчка или слични глупости, оди веднаш во твојата собаи размисли зошто си толку себичен. Јас не работам секој ден за такви детски идиоти!"

Момчето влезе тивко во собата и ја затвори вратата. Таткото седна и стана уште по лут поради прашањето на момчето. Како се осмели да постави вакви прашања само за да ги добие парите ?! После еден час, се смири и помисли: Можеби навистина му требаше нешто за тие 25 долари. Тој навистина не бара често пари. Отиде во собата на синот и ја отвори вратата.

„Заспа ли, сине?“, Праша тој.

„Не, тато, буден сум“, одговори момчето.

„Размислував, можеби пред некое време бев премногу суров за тебе. Имав тежок ден и се „истурив“ на тебе. Еве ти 25 долари што ги побара“.

Момчето се исправи, насмеано. „О, благодарам, тато“, викна тој, а потоа извади снопче од стуткани банкноти. Кога виде дека момчето веќе има пари, тој повторно се налути. Момчето полека ги броеше парите и го погледна татко му.

„Зошто бараше повеќе пари, ако веќе имаш?“, Пламна таткото

"Бидејќи немав доволно, а сега имам. Тато, сега имам 50 американски долари. Може ли да купам еден час од твоето време? Те молам, дојди дома утре рано. Сакам да вечерам со тебе", одговори момчето.

Татко ми беше скршен. Тој го прегрна синот и го молеше за прошка “.

Ова е само брзо потсетување за сите вас кои напорно работат. Не смееме да дозволиме времето да нè поминува без да поминуваме некое време со луѓе што многу значат за нас, кои се блиску до нашето срце.

Да умреме утре, компаниите за кои работиме лесно ќе нè заменат, но ќе ни недостасуваат бесценетите моменти со нашето семејство и пријатели кои се тука за нас секогаш!