Сите лековити својства на леблебијата: Во состојба е да го исчисти телото за 24 часа

Еден од најдобрите извори на протеини, влакна, витамин Б6, железо и магнезиум...

Запознајте се со леплебијата, која источните култури веќе долго време ја препознаваат како многу вкусно и не помалку лековито растение, пишува Cajeviza.com.

Леплебијата има многу имиња, може да ја најдете и под името леблебија, наут и солен грав.

Што е леблебија?

Леплебија (cicer arietinum) е вид на растение од семејството на грав. Таа е мешункаст зеленчук, чие семе е најмногу слично со семето од сојата или сувиот грашок. Постојат два вида на леблебија, а тоа се деси и кабули. Разликата е во тоа што деси се карактеризира со помали зрна, темно кафеава боја, додека кабули има поголемо зрно и светло - кафеава боја.

Нема да погрешете во изборот помеѓу овие два вида наут. Овој мешункаст зеленчук е богат со протеини и растителни влакна, а како придружни елементи се витамините и минералите за кои науката има докази дека се клучни за нашето здравје.

Секој што ја користи при готвење, правејќи многу вкусни и зачинети јадења, е запознаен со еден многу важен факт, што треба да се сфати „здраво и готово“, дека не треба да се користи млада леблебија! Младата леблебија содржи голема содржина на јаболкова и оксална киселина, што може да предизвика сериозни нарушувања во организмот. Затоа треба да ги користиме плодовите на зрелите растенија!

Кога станува збор за биохемискиот состав на леблебијата, исушеното зрно од овој мешункаст зеленчук содржи 23% протеини, 53% јаглени хидрати, 4-5% растителни масти, 3-5% целулоза и 3% минерали.

Лековити својства на леблебијата

1. Во борбата против дијабетисот

Истражувањата покажаа дека дијабетичарите тип 1 кои често консумираат храна богата со растителни влакна го намалија нивото на гликоза, а дијабетичарите тип 2 можат да го подобрат нивото на шеќер во крвта, липидите и инсулинот. Експертите препорачуваат 21-25 грама диетални влакна дневно за жени и 30-38 грама за мажи.

2. Го зачувува здравјето на коските

Железо, фосфат, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К се витамините кои се наоѓаат во леблебијата и придонесуваат за здравјето и јачината на коските. Сепак, треба да се биде претпазлив кога станува збор за овие минерали, бидејќи премногу фосфор и премалку калциум може да резултираат во ослабување на коските.

3. Го намалува крвниот притисок

Една од најважните промени што треба да ја прифатите за да го намалите крвниот притисок е да јадете храна што содржи малку натриум, а токму таква е леблебијата. Покрај тоа, има и калиум, кој е подеднакво важен и за нормализирање на крвниот притисок.