Совети од 50+ годишни мажи: Работи што би сакале да ги знаевте порано

Супер едноставни за усвојување

Најверојатно, ако во даден момент сте се откажале од некоја лоша навика сте помислиле: „Зошто не го сторив тоа порано?“

Во неодамнешен пост, еден корисник на „Редит“ ги замоли корисниците за совети за  само-грижа што момците би сакале да ги дознаат што порано: „Мажи 50+, кои се некои од навиките за ваша грижа што би сакале да сте ги започнале порано?“

Многумина рекоа дека би сакале да усвоеле здрави навики многу порано во животот, како што е да се откажат од цигарите, но други мажи веруваат дека менталното здравје треба да биде вашиот главен приоритет.

"Терапија. Јас наполнив 40 години годинава, така да не сум во толпата 50 +, но ако има нешто што можам да им препорачам на луѓето да започнат порано, тоа е терапија", напишал еден корисник.

„Пронајдете терапевт, дури и само да разговарате малку за тоа што ве мачи во вашиот живот“, предложи друг Redditor.

Фокусирањето на менталното здравје вклучува развој и одржување на силни пријателства во текот на животот, според 50+ корисниците. Еден корисник објаснува дека посакувал да знаел дека „Социјализирањето, разбирањето и споделувањето искуства во друштво се важен дел од менталното здравје“.

Друг човек објаснил дека мразел кога неговите родители го влечеле на излети како дете. Како возрасен човек, тој сфаќа дека овие пријателства ги одржуваат неговите родители среќни и активни.
„Срамно имаат повеќе пријатели од мене. Забележувам други луѓе на нивната возраст стануваат многу цинични и негативни затоа што тие се сами и ретко излегуваат надвор од куќата“, објаснува тој.

И, се разбира, мажите ги препорачаа сите основи на доброто здравје: умерено пиење, без цигари и многу овошје, зеленчук и вежбање.

извор: menshealth