Вселенски брод доаѓа на просторите на „Ex-Yu“: Еве како изгледа стадионот од 12.000 седишта

Пред десет години изградија еден, а сега ги открија плановите за изградба на нов стадион, кој ќе биде единствен меѓу „екс-ју“ местата поради неговата мултифункционалност. Изградбата на овој вистински скапоцен камен ќе чини 100 милиони евра.

Риека во вторникот ги презентираше плановите за изградба на нов стадион наречен „Мултифункционален комплекс Кантрида стадион“ и треба да се работи на Кантрида, која е напуштена веќе неколку години.

Целиот проект би чинел 100 милиони евра и вклучува стадион со капацитет од 12.000 седишта, хотел со четири ката и три облакодери кои ќе имаат 35 ката.

Риека истакна дека со изградба на нов стадион градот ќе добие објект во кој ќе може да се играат натпреварите од Лигата на шампионите и репрезентацијата на сите нивоа. Беше посочено дека на просторот на денешна Кантрида ќе се чуваат одредени предмети, како оние што претставуваат сентиментална вредност за граѓаните на Риека, а зад атлетскиот клуб ќе се гради нов дом.


„Околу целиот стадион, поради специфичностите на оваа локација - поранешен каменолом и проблемите што се јавуваат поради одводната вода, како и подигнувањето на нивото на морето - ќе се изгради километарски канал, широк два и висок четири метри. Со него во екстремни услови кои се специфики на овој простор, ќе се цеди насобраната вода во морето“. „Само за илустрација, во овој проект ќе се инвестираат неколку милиони евра, кој е голем, но решлив технички проблем. Навечер, кога ќе биде осветлен во боите на ХНК Риека, стадионот ќе наликува вселенски брод.

На јужната страна на стадионот кој се спушта кон морето ќе бидат сместени угостителски објекти“, истакнаа од Риека.

По изградбата, конзорциумот има намера новиот стадион да го остави на управување во градот Риека, а за возврат вложените пари би се вратиле преку хотел и облакодери. „Целта на нашиот Конзорциум е да отвориме ваква можност за соработка, која ја препознаваме и ја нудиме како можност за Риека и жителите на Риека да го добијат она што им припаѓа – најубавиот и оригиналниот стадион со придружна комерцијална содржина“, кажаа.

„Кога заминавме за Рујевица ветивме дека е привремено и дека ќе се вратиме во Кантрида. Некогаш. Морам да признаам дека ова е емотивен момент за мене, бидејќи со денешниот ден и оваа презентација го започнуваме нашиот пристап кон крајната цел. - Кантрида!“

(Извор:sports.ba)