Супер пиштолот од телохранителите на Путин ги пробива панцирите

За ова оружје е направен куршум со калибар 9x21 милиметар. На оддалеченост од сто метри, Сердјуков пробива листови од титаниум со дебелина од 1,4 милиметри или четири милиметри челични лимови

Кога презимето на Сердјуков се споменува во Русија, многумина прво мислат на поранешниот министер за одбрана, Анатолиј, кој беше министер за одбрана од 2007 до ноември 2012 година, кога беше отпуштен поради финансиските скандали на неговите соработници. Но, во Русија има уште еден Сердјуков кој сигурно ќе биде запаметен долго време, бидејќи тој го конструираше најомилениот пиштол на светот што го носат телохранителите на Путин, како и луѓе од „специјалните служби“ на Русија. Пјотр Иванович Сердјуков е конструктор на оружје кој направил потполно оригинален пиштол, далеку поопасен од познатите ТТ и Макаровс и лесно крши оклоп на растојание од сто метри.

Неспорно е дека Рустите прозиведуваат оллични пиптоли, но тие беа застарени со текот на времето затоа што се произведе таков заштитен оклоп на телото што муницијата на овие пиштоли не можеше да го пробие.

Оние што пукаа со пиштолот на Сердјуков тврдат дека „добро лежи во рака“ и, што е особено важно, е многу сигурен. За тој пиштол е направен специјален куршум од калибар 9,21 милиметар. На растојание од сто метри, Сердјуков прободува листови од титаниум со дебелина од 1,4 милиметри или четири милиметри челични лимови. Со мала измена, Сердјуков може да користи или муниција 7.62мм ТТ или куршум Макаров од 9 мм.

Конструкторот Пјотар Сердјуков не се согласува со оние кои тврдат дека воопшто не е тешко да се изгради добар пиштол во ерата на компјутерите. Некои луѓе мислат дека „играњето“ на компјутер може да дизајнира и подоцна да направи пиштол подобар од кој било друг.

- Еден западен производител на колекционерско минијатурно оружје направи навистина убав пиштол. Тој дури успеа да ги убеди водачите на одбранбениот комплекс на Русија дека ќе го направи најдобриот пиштол за руската армија. Неспорно е дека дизајнот на овој пиштол беше навистина одличен. Но кога тие почнаа да го тестираат на бојното поле, се покажаа сите негови недостатоци. Прашината му предизвикуваше проблеми и тој брзо се загреваше. Се покажа дека не е доволно добар за стрелање од различни позиции. На крајот, тие сфатија дека не само што дизајнот е важен за оружјето, туку и другите карактеристики се поважни - објаснува конструкторот Сердјуков.

Една од најтешките задачи на конструкторот на пиштоли е како да користите поголем калибар без да го направите тоа оружје гломазно. Ова е токму она што Пјотр Сердјуков успеа да го реши. Неговиот пиштол не е многу поголем од Макаров по големина и тежина, но е многу повеќе смртоносен.

Патем, не само идејното решение, туку и квалитетот на металот од кој е направен е многу важен за сите оружја, вклучувајќи пиштоли. Оружјето што е изработено од одличен метал може да биде вечно ако правилно се одржува. Кога пушката или пиштолот се направени од инфериорни материјали, по одреден временски период цевката се деформира со топлина и неговата прецизност брзо паѓа.

Конструкторот раскажа интересен случај што се случи во 1997 година на еден пешадиски полигон. Тоа беше време кога САД и Русија беа во добри услови и така армиите соработуваа. Гости од Русија беа донесени за да демонстрираат ново оружје, вклучувајќи пиштол на Сердјуков.

- Претставниците на тајните служби кои го чуваат американскиот претседател побараа да ја проверат издржливоста на оклопот, кој е поставен на растојание од сто метри. Сите елеци беа изрешетени. Врвните телохранители на САД беа шокирани. На крајот на краиштата, Американците бараа телохранителите на руските претседатели да не го носат Сердјуков кога е на службено патување во Соединетите држави - вели Пјотр.

Фактот дека телохранителите не можат да носат СПС во САД не значи дека не ги носат таму, тие имаат пиштоли толку добри, но не толку смртоносни како Сердјуков.